Depression & mental hälsa

Depression blir ett att vanligare problem i dag. Det finns olika former och stadier av depression alltifrån att känna sig nedstämd och låg till psykoser och andra allvarliga symtom*. Det är det förstnämnda vi kommer titta lite mer på här.

Det finns naturligtvis många orsaker till att vi kan känna oss nere och vara deppiga. Ibland har det att göra med vad vi gått igenom i livet. Vissa saker vi upplevt kanske vi inte ens är medvetna om, men kroppen lider ändå av det. Det finns olika typer av terapier som kan vara bra att använda för att lösa sådana problem, som rosenterapi och mindful tapping.

Men många depressioner beror på att något saknas i kroppen, som att vi inte får i oss rätt eller tillräckligt med näring.

Den allergiska hjärnan

En vanlig orsak till depression är att hjärnan inte får rätt näring vilket många gånger kan bottna i en matallergi, eller att man helt enkelt inte äter rätt mat för hjärnan. Eftersom hjärnan är en en stor "fettklump" är det till exempel viktigt att den får rätt sorts fett i rätt mängd. En sådant viktigt fett är Omega-3, i synnerhet höga doser DHA – då fungerar signalsubstanserna bättre.

Allt blod går till tarmen för att hämta upp näring, transporteras vidare till levern och sedan vidare ut till hela kroppen, hjärnan inkluderat. Finns det IgG-antikroppar i blodet skapar det inflammationer i kroppen, hjärnan inkluderat. Forskning visar att de matöverkänsligheter man har direkt kan påverka hur hjärnan mår när man får i sig det födoämne man inte tål. Exempelvis mår många bättre när de slutar äta gluten.

Dock kan det finnas även andra födoämnen som orsakar att IgG-antikroppar uppkommer och till slut hamnar i hjärnan. För att få reda vilka det kan vara kan man göra ett ImuPro-test, ett blodprov som påvisar vilka antikroppar i vilka mängder som finns i blodet.

Men matöverkänslighet är inte den enda orsaken till att hjärnan inte fungerar optimalt. Även om man äter "hälsosam" mat kanske det inte är just det du äter som din kropp behöver. Vi är olika och unika och man kan behöva äta en kost som är anpassad efter kroppstyp eller blodgrupp.

Sockerberoende

Det är lätt att ta till sötsaker när man känner sig nedstämd. Det ger en snabb glädjekick men leder i själva verket bara till ett sämre närisgstillständ i en nedåtgående spiral där depressionen blir djupare. Sockret förvärrar inflammationen i kroppen och påverkar blodkärlens förmåga att expandera och dras ihop vilket leder till sämre blodföde och därmed mindre blod till hjärnan. Det man då i stället behöver är av högkvalitativa proteiner vars aminosyror kan bli byggstenar till serotonin och andra signassubstanser.

Det finns hopp

Det finns hjälp att få för dig som känner dig nedstämd. Vi på Må Bra Naturligt kan hjälpa dig att återfå balansen i livet med hjälp av kostförändringar och kosttillskott. Boka gärna en konsultation redan i dag.

Går du på läkemedel men får reda på att det kan vara biverkningar som du lider av, rekommenderar vi dig i första hand att tala med din läkare för att dra ner eller justera. Vi sätter inte ut läkemedel.

*Detta handlar inte om djupa och allvarliga depressioner! Dessa hänvisas till sjukvården.

Labrix-länk