Muskel- & Ledvärk

Inom skolmedicin vill man ge olika namn på den varje typ av värksymtom och placera in dem i olika fack. Beroende på var det sitter kallar man det olika: artros, artrit, reumatism, fibromyalgi, gikt, psoriasis och artrit är de vanligaste. Gemensamt för dem alla är att de har värkande leder och/eller muskler. 

Vad gör man inom sjukvården? De flesta får olika former av biologiska läkemedel, eller cellgifter. Men dessa medel symptomdämpar i bästa fall, och har dessutom ofta många biverkningar.  Innan man börjar gå på sådana starka mediciner bör man först jobba med kroppen på ett naturligt sätt.

Vi som jobbar med funktionsmedicin jobbar med att läka ut dessa på med samma metoder, oberoende av var de sitter. Alla med olika former av värk får också individuellt utprovade produkter och ibland får de olika livsstilsråd, för alla är biokemiskt olika och behöver olika typer av läkning. 

Hitta obalansen och lyssna på kroppen

Vi ställer alltid frågorna: Vad finns det för lite av? Och vad finns för mycket av? Vad kan orsaken till värken vara och vad kan vi göra åt det? Vi försöker också spåra vad som utlöste det. 

Många har konstaterat att det ofta var ett virus eller en bakterieinfektion som var den utlösande faktorn och många gånger kanske man inte behandlade den på ett bra sätt, tog febernedsättande medel och började man jobba för tidigt osv. Detta kan vara oerhört farligt då det kan trigga immunförsvaret att attackera sig själv och utveckla en autoimmun sjukdom.

Skall man tillfriskna med minsta möjliga biverkningar med minsta möjliga skador på sin kropp skall man alltid tänka vad vill min kropp tala om? Varför har jag fått infektionen? Värk och feber är kroppens rop på hjälp. Kan det vara så att jag faktiskt behöver ta det lite lugnt och läka kroppen med örter och vitaminer? Om man motarbetar kroppens immunförsvar är det som att motarbeta sin allra bästa kompis att inte kunna göra ett bra jobb. 

Fibromyalgi

Vad är den bakomliggande orsaken till fibromyalgi? Det finns många bakomliggande orsaker och alla som har fibromyalgi har inte samma orsaker till varför man fick det. Vi tar reda på hur gener och miljö ser ut. Vad har man varit med om som kan påverka det? Har man gått igenom en stressfull period? Det kan även handla om att man har fått barn, det är en stress för oss. Och kan man inte sova för att barnet är oroligt? Sömn är ju läkande, men nu går all uppmärksamhet till barnet.

Kroppen kan inte skilja på emotionell stress och annan typ av stress som om man skulle vara jagad av ett lejon. Stress påverkar kroppen lika, genom att det påverkar binjurar att skicka ut stresshormoner och det i sin tur påverkar sköldkörteln. Ibland ser man inga fel på dessa organ inom sjukvården förrän de har gått riktigt långt och organen är totalt utslagna. Men

om förhöjda nivåer av kortisol pågår under en längre tid kan detta belasta och påverka kroppens immunförsvar. Du kan läsa mer om detta på avsnitt som handlar om binjurar. 

Toxisk belastning hämmar och förändrar immunförsvarets och nervers funktioner, vilket kan leda till smärta. Leverenzymer kan vara förhöjda, alltså, levern behöver hjälp att renas. Vissa yrken är mer utsatta som: frisörer, målare, tryckare, mekaniker, jordbrukare. Var kommer vattnet ifrån som jag dricker? Är det kollat så att jag inte dricker vatten som innehåller för mycket järn, mangan eller annat? Jag har sett många hårmineralanalyser där det är för mycket av sådana mineraler, men genom att rena kroppen från dessa kan man återställa balansen. 

Det finns ett samband mellan matallergier och reumatism. Studier av allergiexperten Dr Carlos visar att 98% av artrospatienter bliv bättre och 91% av de som hade reumatisk artrit blev bättre vid en kontrollerad födoämneselimination. Genom att inte gissa utan göra en koll med laboratorietest för att se vilka ämnen är det man inte tål kan man läka slemhinnor och se till att immunförsvaret inte går till attack och bildar antikroppar mot maten. Men om man hela tiden äter ett ämne kroppen reagerar mot kan man inte läka kroppen. Till slut går immunförsvaret i baklås och kan leda till värksjukdomar. 

Agera snabbt

Ju snabbare du agerar desto mindre blir skadorna och desto lättare att läka. 

Om man har börjat använda biologiska läkemedel och cellgifter är det tyvärr en längre väg tillbaka men det finns mycket man kan göra för att inte få så många biverkningar och bestående skador.

Vill du ha professionell rådgivning från Må Bra Kliniken som i 20 år har hjälpt människor bli av med olika värkproblem och hitta tillbaka till energin och livsglädjen. Boka in en tid för en konsultation för att börja ditt nya liv!