Sköldkörteln

Ett problem som ökar enormt i dag och som framför allt drabbar kvinnor är olika former av sköldkörtelsjukdomar.

Sjukvården kan inte hjälpa alla som söker sig dit för att råda bot på dessa problem. Oftast ligger sköldkörtelvärdena inom referensramarna och då menar man inom sjukvården att det inte är något problem, trots att man uppvisar en mängd symtom. Eller så ger man dessa kvinnor antidepressiva mediciner, eftersom ett vanligt symptom vid sköldkörtelbesvär är depression. Men att ta SSRI-preparat löser inte problemet utan skapar ännu fler problem.

Orsakerna

Det finns många orsaker till sköldkörtelproblem. För mycket stress och för lite näring, känslomässiga problem och att man fött barn är några bidragande faktorer. En annan är gifter som finns i vår omgivning, som tungmetaller, kemkalier från mat och skönhetsprodukter vilka sköldkörteln är väldigt känslig för.

En del vill lösa sina sköldkörtelbesvär enkelt och bekvämt med att bara ta tillskott i form av körtelextrakt från djur, t.ex. Thryoprodukter eller Porcine Thyroid (från Holistic). Även om dessa är väldigt bra produkter så löser de inga problem långsiktigt, enbart för att symptombehandla.

Vi som jobbar med funktionsmedicin arbetar med helheten i kroppen. Då vill man istället fundera på vad man saknar i kroppen och varför har den lagt av att producera dessa viktiga hormoner? Kan jag göra något för att läka kroppen? Ett bra första steg är att läsa den här artikeln om binjurar, för här börjar oftast problemen.

För att sköldkörteln ska fungera behövs en mängd olika näringsämnen. Det är vanligt att man saknar jod men det kan även vara brister på andra näringsämnen som utlöser problemen, t ex L-Tyrosin.

Men förutom att tillsätta jod och L-Tyrosin som direkt kan läka sköldkörteln, kan en hårmineralanalys tydligt visa vilka behov du har och du kan återställa och hjälpa kroppen att läka.

Sjukdomarna

Om tester på sköldkörteln påvisar en underfunktion kallas det för Hypotyreos. Vanliga symtom är trötthet, håglöshet, dåligt minne, depression, viktuppgång, frusenhet, håravfall, minskad sexlust, torr hud och menstruationsrubbningar (ibland långa och jobbiga menstruationer) eller andra hormonrubbningar. Har man hypotyreos har man svårt att bli med barn.

De hormoner som sköldkörteln bildar är T3 och T4. Läkemedlet Levaxin, som är en syntetisk kopia av T4 ges ofta som symtomdämpande. Det finns även Liothyronin, som är en syntetisk kopia av hormonet T3. Men många som får dessa mediciner utskrivna tål dem inte. Skulle man tåla man dem är det ingen garanti att de löser problemen. Andra hittar sjukvården inga fel på och får således inga läkemedel utskrivna.

Subklinisk (mild) hypotyreos betyder att värdena ligger på gränsen till underfunktion, men är man en känslig individ kan man känna av symtom trots normala värden. Här är det bra att låta kroppen få självläka genom rätta doser av vitaminer, mineraler och L-Tyrosin.

Hypotyreos typ 2 är omdiskuterat och många läkare menar att det inte finns. Man tror att problemet ligger på cellnivå, men T3 och T4 finns i normala  mängder i blodet. Blodproverna visar således oftast inga avvikelser. Symtomen liknar dem vid hypotyreos, men man kan också drabbas av klimakteriebesvär, kronisk trötthet, fibromyalgi och depression.

Hypertyreos är överfunktion i sköldkörteln. I början kanske man inte uppvisar några symtom, men efter ett tag får man högt blodtryck, hög puls, svettningar, skakningar, viktnedgång och humörsvängningar. Vissa får även ångest och panikattacker och kan till och med bli maniska. En del har svårt att sova och komma ner i varv, man kan få andra typer av hormonrubbningar och en del har svårt att bli med barn.

Hypertyreos behandlas inom sjukvården med radioaktivt jod, tabletter eller med operation. Men är det en bra idé att ta bort en viktig körtel? Körteln finns där av en anledning och har en viktig funktion. Det går utmärkt att lugna ner en överaktiv sköldkörtel med höga doser av magnesium, B-vitaminer, hjärtstilla (en ört som är mycket effektiv) och citronmeliss. Det är viktigt att snabbt och aktivt ta itu med hypertyreos för att gå med dessa problem en längre tid är skadligt, och oftast lugnar det inte ner sig av sig själv.

Ibland börjar problemen med en överaktiv sköldkörtel, men efter att man behandlat med läkemedel för att få ner värdena blir den i stället underaktiv.

Struma betyder att sköldkörteln är förstorad. Man kan ha struma i samband med hypertyreos; det kallas då giftstruma. Sköldkörteln kan även bli hård och knölig – knölstruma. Det påverkar inte hormonproduktionen men kan i värsta fall trycka på luftstrupen och göra det svårt att andas. Struma är ofta en följd av jodbrist.

Hashimoto  kallas det när sköldkörteln drabbas av en kronisk autoimmun inflammation. Det kan i sin tur utvecklas till hypotyreos. Har man Hashimotos kan man känna av koncentrationssvårigheter, trötthet, bli förstoppad och tappa hår.

 I många fall kan man läka ut inflammationen om man äter antiinflammatorisk kost. (Läs mer om Paleokost, AIP-kost eller GAPS-diet eller gör en ImuPro-test för att se vilka födoämnen du inte tål). Använd naturligt sköldkörtelhormon, tex Thyro som kommer från nöt eller Porcine Thyroid som kommer från gris. Här gäller det att ha rätt höga doser (enligt boken Stoppa sköldkörtelskandalen) och även se till att äta selen. Många har märkt att TPO-värdet sjunker om man kommer upp i rätt så höga doser.

Tester

Ett tips är att ta Werlabs prover och beställa exakt vad man vill skall testas. Har du med dessa testresultat när du kommer på konsultation kan vi lättare hjälpa dig med dina problem.

Temperaturtest görs bäst med en temp som man tar i mun eller anus. Har man den i mun skall man ha den längre än vanligtvis rekommenderad tid. (detta för att temperaturmätare är bättre på att mäta hög temperatur än låga.)

  • Temp. Under 36,4 – låg sköldkörtel
  • Temp över 36,9 – hög sköldkörtel
  • För kvinnor tas tempen under dag 2-5 i menscykeln. För män, eller kvinnor som inte har mens, kan man ta den när som helst. Men det är ofta bra att göra det på morgonen innan man stigit ur sängen.

Allmäna tips för att läka sköldkörteln

Att sluta med gluten är en viktig faktor när det gäller att läka sköldkörtelproblem.

Sköldkörtelceller och gluten har vissa likheter. Äter du gluten kommer kroppen att angripa detta ämne, och detta i sin tur kan göra att kroppen ständigt går till attack och den autoimmuna sköldkörtelinflammationen förvärras.

Att äta proteiner som kroppen kan bryta ned till aminosyror är viktigt. För att kunna omvandla det krävs en väl fungerande mag- och tarmfunktion (se under Matsmältningen).

Ibland kan det finnas problem med tarmar och då gäller det att jobba på att få bort sådant ur sin kost som man kanske inte tål (exempelvis gluten som nämndes ovan). Bra proteinkällor hittar du ibland annat ekologiska ägg och gräsuppfött naturkött. Det kan också vara bra att äta råris, nötter, fröer och andra källor av bra protein samtidigt som du då också får i dig B-vitaminer.  

Matsmältningen

Många säger att de äter bra mat, vilket kan stämma ibland, men det handlar inte bara om vad man äter utan också vad man tar upp av det man äter. De flesta med sköldkörtelbesvär har också besvär med näringsupptaget. För att kunna smälta det man äter kan det krävas tillskott av enzymer eller bittra örter. För vissa kan extra saltsyra behövas. Se till att ta död på eventuell candida, parasiter eller annat. När Ph-värdet är tillräckligt surt så klarar kroppen själv av att reglera det. Men man kan behöva hjälpa kroppen på traven.

Vi har många bra produkter för matsmältningen i vår webshop.

Vegetarianer och veganer bör vara noga med att få i sig fullvärdigt protein, vilket de ibland inte är så noggranna med. En del menar att de har svårt att smälta bönor och linser, men då får man stötta med enzymer, förutom att se till att tillreda dem så svårsmälta ämnen elimineras så mycket som möjligt, som genom blötläggning. De bör naturligtvis vara noga med B12-vitamin också. Det är något som de flesta vegetarianer behöver tillsätta.  

Det finns även bra B12 i webshopen och proteinpulver om man behöver komplettera kosten med det.

Kallpressat ekologiskt kokosfett är stärkande för en låg sköldkörtel och många får mindre sockersug genom att inta det. Du kan steka i det och det finns massor av hälsoområden för kokosolja.

 MCT-oljan är en olja som kallas mellankedjade fettsyror och de är mycket lättupptagliga för kroppen. Du som behöver energi kan få det från MCT-olja. Den tas upp direkt genom tarmväggen och transporteras till levern och där kan den frigöra energi.

Den behöver alltså inte brytas ner av gallan först. Man kan jämföra det med druvsocker som tas fort upp av kroppen men MCT oljan ger dubbelt så mycket energi och är bra att använda om man tränar.  

Eftersom sköldkörtelbesvär gör att man känner sig brist på energi så är det ett bra alternativ. Man börjar försiktigt med ½ msk och går upp till 1 msk 1-2 ggr / dag men kan ökas. Även MCT-olja hittar du i vår webshop.

Selen 
Eftersom selen är med i omvandling av T4-T3 så är det viktigt att ta selentillskott. Annars kan paranötter var ett alternativ. 2-4 paranötter / dag kan räcka för att få i sig dagsbehovet av selen. Selentillskott hittar du här.

D3-vitamin
Vid alla autoimmuna sjukdomar är D-vitamin viktigt och då i relativt höga doser, 2-5000 IE. Undrar man vad man har för värde kan man be sin läkare att testa det. Annars kan man själv bekosta en Werlabstest. Alla som bor i Sverige har D-vitaminbrister och behöver tillskott. Varför? Vi får solbrist och har för kort sommar som för det mesta regnar bort. Det finns massor av studier som visar behovet av att inta D-vitamin hela vintern. Vi har många sorters D-vitamin, alla är lika bra men är en smaksak vad man kan föredra.

Jod

Det kan finnas brist på jod i kroppen. Förekomster av jod minskar i våra jordar, precis som det finns för lite av selen. Dessa två är oerhört viktiga.

T4 innebär att det finns 4 jodatomer i molekylen. Om inte jod finns i kroppen kommer sköldkörteln inte att kunna producera T3 och T4 vilket kommer ha omfattande konsekvenser i kroppen. Även jod hittar du i webshopen.

 

Må Bra Naturligt har hjälpt många att bli av med problem genom ett individanpassat program med kostförändringar och rätta kosttillskott. Tveka inte med att börja ett nytt liv med en väl fungerande sköldkörtel. Det finns hopp! Din hälsa är vårt mål.

 

Besök min webbshop

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB