Christina Sjöqvist

Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

tisdag, 26 oktober 2021 09:45

Bli av med trötthet och få mer energi

Är du trött och vill ha mer energi?

Inom snart kommer jag komma med en e-kurs som kommer att gå in på djupet på många av dessa områden.

De flesta som söker till vanliga sjukvården eller till alternativvården klagar på trötthet. Det verkar vara en av de vanligare sjukskrivingsorsaken.

Varför är så många människor trötta idag?

Det finns många olika sorters trötthet: lätt, måttlig, svår och kronisk trötthet. De senare har det gått långt och man kan ha svårt att sova sig pigg. Den svårare tröttheten kan gå över i det som kallas ME eller KTS. Kronisktt trötthetssyndrom är inget jag går in på i den här artikeln, utan jag kommer rikta mig mer till dig som kämpar me lätt till måttlig trötthet.

Dessa tecken ska du vara uppmärksam på:

 • Du vaknar ofta på natten och har svårt att somna om
 • Du känner dig trött stora delar av dagen
 • Du har svårt att ta beslut om saker
 • Dina tankar vandrar och du har svårt att koncentrera dig
 • Du har fler negativa tankar än tidigare
 • Ångest och depression kan göra sig påmind
 • Du är mer känslig för kritik
 • Lättirriterad
 • Omotiverad
 • Arg och frustrerad
 • Ditt humör skiftar snabbt
 • Svårt att varva ner
 • Behöver kaffe för att vakna och alkohol för att slappna av.  

Fysiska symptom kan vara följande:

 • Magproblem, IBS, förstoppning eller diarré
 • Värk i muskler och stela leder
 • Viktökning eller minskning
 • Klump i halsen
 • Tryck över bröstet
 • Huvudvärk och migrän
 • Yrsel
 • Halsbränna
 • Mensrubbningar
 • Eksem, utslag, akne

Lätt till måttlig trötthet kan bero på:

Stress!

Här börjar det ofta - det som leder till trötthet som man inte bara kan sova sig ifrån. Hur mycket man än vilar blir man aldrig pigg - det krävs något mer ändra olika rutiner och kanske ens livsstil och kost. Är man ständigt trött på grund av stress och intre ändrar på något, kan det mycket väl leda till utbrändhet. Utbrändhet tar lång tid att komma igen. Många kommer aldrig tillbaka i sin forna styrka, utan man kommer alltid att ha svårt med att klara vissa saker. Det är därför så oerhört viktigt att lyssna på de tecken som din kropp skickar ut. Men många blundar tyvärr för tecknen och fortsätter i ekorrhjulet.

Sömnproblem

Stress leder ofta också till sömnbrist. Sover vi inte kan inte kroppen återhämta sig, sömnbrist är nästan en epedimi. Många berättar att de har svårt att somna. Andra somnar men vaknar flera ggr per natt. En del har småbarn i sängen som rör på sig och väcker en.

Näringsbrister

Andra orsaker kan vara anemi som beror på järnbrist.

Men det finns även andra brister som  B-vitaminbrist p g a att kroppen kan ha svårt att ta upp B vitamin, därför att tarmen kan vara nersatt. Andra vanliga brister är D vitaminbrist, mineralbrist eller fettsyrebrist.

Läkemedelsbiverkningar

Läkemedelsbiverkningar är vanligt med trötthet som ett av 10 biverkningar, andra vanliga biverkningar är buksmärtor, illamående, långsam puls, huvudvärk osv

Dolda matallergier

Att ha dolda allergier, att inte tåla vissa saker, gör att man kan känna energibrist efter maten. Vad man inte tål är de inte bra på att testa inom sjukvården. Vi tillhandahåller tester som mäter IgG reaktioner i blodet.  

Blodsockersvängningar

Det kan även vara så att blodsockersvängningar gör att du dippar. En kost med för mycket kolhydrater och socker gör att ditt blodsocker åker berg-och-dalbana, vilket kan leda till insulinresistens och en mängd andra problem.

Graviditet

En del har haft tuffa graviditeter, eller ha svårt att återhämta sig efter en graviditet. Detta är viktigt att tillföra det kroppen behöver. Jag brukar tänka på att djur är man väldigt noga med att ge kraftfoder både när de är gravida och efteråt när de diar. Men man är inte lika noga med människor. De eventuella vitaminer som man rekommenderar från apoteket är väldigt låga nivåer av näringsämnen och tyvärr är det inte så bra kvalité.

För mycket eller för lite motion

Andra kanske motionerar för mycket medan andra inte rör sig nästan alls. Båda extrema hållen blir negativt.

Infektioner och antibiotikabehandlingar

Andra har haft jobbiga infektioner, de kan ha fått antibiotika och det kan påverka tarmen negativt. En antibiotika tar oftast död på alla goda bakterier också. Om man måste ta antibiotika är det viktigt att samtidigt också ta probiotika. Det kan också vara så att kroppen kapslar in bakterierna efter en antibiotikabehandling. Då är det viktigt att hjälpa kroppen att bli av med det. Vissa typer av homoepatiska produkter kan lösa upp den typen av inkapsling.

Sköldkörtel och binjureproblem

Andra vanliga orsaker kan vara sköldkörtel och binjurar. De är ju mycket utsatta om man stressar mycket. Ofta skall de organen vara jättelåga eller höga innan man upptäcker det inom sjukvården.

Tungmetaller

Tungmetaller alltifrån plaster till kvicksilver mm. Kan finnas lagrat i kroppen. Tungmetaller samlas oftast i fetterna och fettrika organ.

Lösningen för att återhämta sig vad är det?

1. Ät näringsrik mat, sov och rör på dig

Man behöver få igång bra rutiner. Men tyvärr är det ofta de bra rutinerna som tummas på när man är i stress. Se till att äta på bestämda tider, låt inga möten eller annat komma ivägen för att äta och hålla dina lunchpauser. Håll minst en halvtimmes lunch och har du möjlighet till längre lunchpaus ta en promenad. Lägg dig tidigare än du brukar och se till att du inte håller på med telefon, plattor och datorer i sängen. Läs en bok eller om du har svårt att koncentrera dig lyssna på en bok.

Daglig motion är viktigt. Men om man är trött är det inget bra att gå på gymmet och träna hårt. Bättre är promenader eller lugnare motion. Det är viktigt att känna efter vad som ger dig en bra återhämtning.

Äta bra mat har vi skrivit mycket om. Men det är tex att äta 3 måltider per dag. Med bra näring. Tex att lunchen och middagen innehåller färgrika grönsaker. Varje måltid ska innehålla fett, protein och kolhydrater.

2. Lär dig säga nej till saker även om det verkar vara kul

Dygnet har 24 timmar och man behöver dela in sitt dygn på bra sätt. 1/3 sömn 1/3 arbete 1/3 ledig tid som det inte är meningen att man skall jobba på.

Fundera vad är det du blir glad över

Vad prioriterar jag och värdesätter i mitt liv

Ägna dig mer åt detta än att ta med dig jobbet hem.

3. Ta pauser för att andas och drick vatten

Hur länge sen var det som du tog djupa andetag?

Många suckar och det är ett sätt att få syre. Men djupa andetag påverkar vårt nervsystem och talar om för kroppen att nu är det dags att ta det lugnare. När man är under stress så andas de flesta inte med magen. Det är bra att hålla på magen och känna att magen går ut när man andas in och in när man andas ut. Tips gör så här andas in räkan till tre när du gör det, håll luften i 3 sekunder, andas sakta ut genom näsan räkna till 20. Detta får kroppen att slappna av. Upprepa detta ca 3 ggr. Gör en gång i timmen och drick ett glas vatten. Detta är ett enkelt sätt att få mer syre och få kroppen i ett bättre tillstånd. Passa på att sträck på dig och gör några rörelser också.

4. Prata med någon

Ibland kan det vara bra att prat med chefen och be om mer hjälp eller tala om att du inte hinner med.

Berätta för dina nära och kära att nu behöver du ta det mer lugnt om du inte ska bli utbränd. Du kanske behöver be om hjälp att klara av ditt hem eller annat. Kanske barn om man kan ta uppgifter i hemmet som annars hade vilat på dina axlar.  Eller ta hjälp av att det finns Rut avdrag och ta hjälp av något företag att städa hemmet.

5. Ta dina kosttillskott

Visst är det ironiskt att när man som mest behöver ta sina tillskott som när man är stressad och pressad och kroppen behöver mest hjälp, det är då vi slarvar att ta dem. När vi vi är stressade prioriterar vi ofta in att äta bra trots att kroppen är i storre behov. Under stress behöver kroppen extra av både B vitaminer och C vitaminer och många av mineralerna för att klara av de ökade behov som finns annars blir man - just det - trött!

Jämför det med en bil. Om man ska köra mycket fort är det ännu viktigare med bra däck, olja och bensin. Jag har märkt att många lägger stora resurser på att hålla bilar och sina djur i bra skick, men kan inte tänka sig att lägga det på sig själv. Om du känner att det stämmer in på dig kanske det är dags med en självanalys, hur är det med din självkänsla behöver du kanske jobba med att bry dig om dig själv? Vet du att du är värd att må bra och att det är helt ok att inte köra slut på dig själv?

Det finns mycket att säga om detta och på grund av det kommer jag snart lansera en e-kurs där vi dyker ner lite mer på djupet med vad man kan göra för att ha mer energi till det viktiga i livet.

MåBra

Christina Sjöqvist

I min klink har jag mött många människor som känner att deras hjärna inte hänger med och att de glömmer för mycket, trots att de bara är i den yngre medelåldern. Eller så är de oroliga för sin partner eller föräldrar, för det kan många gånger vara så att de i omgivningen märker fortare att någon börjar bli glömsk eller till och med dement. 

Hjärnan är en fantastisk fettklump 

Hjärnan är ett otroligt organ. Den innehåller 100 miljarder nervceller och är neuroplastisk, vilket innebär att hjärnans fysiska struktur och fysiologi förändras genom tänkande, inlärning och motion. Den största delen av hjärnans består av fett. 60% av de fetterna är mättade fetter och 20% är omega-3-fettsyror.  

Sådant som påverkar vår hjärna: 

Det är mycket som påverkar vår hjärnor idag, antingen negativt eller positivt.  

Även om vi inte kan fly från all teknologi och även om de har sin rätta plats så kan man undra sig hur all strålning som vi har runt omkring oss från mobiler, 5 G nät och wifi i vår hem verkligen påverkar oss? Det är ju omtvistat och som sagt för många av oss är det helt omöjligt att göra oss av med helt.  

Men det finns andra saker som påverkar oss negativt som vi faktiskt kan göra någonting åt.  

Framförallt är det maten vi stoppar i vår mun och hur vi tar hand om vår kropp. 

Inflammation i hjärnan  

I en bok som heter ”The end of Alzheimer´s” av Dale Bredensen kan man läsa att plackbildning i hjärnan beror på olika faktorer.  

Inflammationstillstånd som pågått under många år.

Han kallar det för ”the brain on fire”. Inflammationer kommer från mat som inte bryts ner utan går ut i blodbanorna. Allt blod går ut och runt i kroppen också till hjärna.  

Mag- tarmproblem

Matsmältningsproblem

Många har en dålig matsmältning, vilket kan bero på att man har för lite saltsyra, (HCL) ju äldre man blir ju svårare har kroppen att blida saltsyra själv, den kan behöva att man tar tillskott av det innan man äter. En del behöver även en enzymkapsel.   

Dålig tarmflora, matintoleranser och läckande tarm

I vilket skick vår tarm är i påverkar till hög grad vår hjärnhälsa och i vilket skick vår tarm är i kan vi till många gånger styra själva, förebygga eller behandla.  

Det är mycket vanligt med candida albicans överväxt och parasiter vilket många gånger kan orsaka hjärndimma, det gör det svårt att tänka klart.

Många har en läckande tarm på grund av dålig tarmflora och att de ätit mat de inte tål. Detta leder till näringsbrister, inflammationer och sömnsvårigheter vilket direkt påverkar hur vår hjärna fungera och vad den orkar med. 

Många blir bättre av att ta bort gluten. Men det är individuellt vad som skapar inflammationer. Det finns IgG tester för att testa vad man inte tål och vad som skapar inflammation i kroppen. En lång tids påverkan av inflammationskost leder till plack i hjärnan. Plack och defekta proteiner rensas ut på natten. Det kan vara anledning till att sömnproblem kan vara tecken på ökad risk för demens. Kroppen rensar inte utan de stannar kvar i kroppen.  

Näringsbrist

Näringsbrist till följd av ovan nämna matsmältningsproblem och läckande tarm orsakar en brist på viktiga vitaminer och mineraler. Vanliga brister är D-vitamin, B12 och andra B-vitaminer, fettsyreobalans och behov av att öka omega-3. Dessa näringsämnen har direkt påverkan på signalsubstansbildandet och därför kritiska för att hjärna ska kunna tänka klart och kunna kommunicera snabbt.

För att mäta näringsstatusen är hårmineralanalys bra. Den talar om vad just din kropp är behov av för testerna ger individuellt avpassade näringsprogram.

Toxiner som kroppen inte kan rensa ut

Tungmetaller, som du kanske kommer i kontakt med i ditt arbete (kanske om du är jordbrukare, målare eller industriarbetare), lagras i fettet. Därför är detta extra skadligt för vår hjärna som så till stor del består av fett.

Om du vistas i hus med mögel kommer du också troligen märka att hjärnan blir trögare och svårt att tänka klart och då är det viktigt att göra något åt den situationen. 

Olika tillskott för att hjälpa till att avgifta kroppen från antingen kemikalier eller mögel är bra att ta. 

Trauma mot huvudet

En del sport som boxning, fotboll, hockey kan ge alvarliga skador.  

Koppling mellan sömnproblem och demens?

En studie har gjorts där 101 personer med medelålder på 63 år med normal tanke- och minnesförmåga. Dessa personer hade alla någon riskfaktor för Alzheimers (till exempel genetisk). De som rapporterade att de hade sömnproblem hade även ökade nivåer av plack och Tau-proteiner. Hjärnan är ju väldigt komplex, men enkelt förklarat används Tau-proteiner för att transportera näringsämnen till synapsen. Hos en patient med Alzheimer har Tau-proteinerna trasslat ihop sig, blivit defekta, och bildat en spiral vilket leder till att transporten av näringsämnen är bristfällig. De personerna med ökade nivåer av plack och proteiner hade även ökad inflammation i hjärnan och cellskador i ryggmärgsvätskan. Även om forskarna är osäkra på om sömnsvårigheter orsakar sjukdomen eller tvärtom, visar en annan studie att endast en natts dålig sömn ökar nivåerna av både plack och Tau-proteiner.   

Antiinflammationskost

För att minska inflammationen i kroppen och främja en god hjärnhälsa är det mycket viktigt du börjar äta en AIP kost (som står för autoimmuna protokollet). Det är en antiinflammatorisk kost med paleo inriktning. Då får du både de basgörande, näringsrika och antiinflammatoriska grönsakerna samt du kommer ge din hjärna tillräckligt med hälsosamma fetter och protein vilket hjälper dig att hålla ditt blodsocker i balans (vilket också är viktigt för hjärnhälsan). 

 • Minst 10 nävar (stor person stor näve och liten person en liten näve) grönsaker, frukt och bär per dag. 
 • Cirka 5 portioner fisk per vecka, vill man inte det kan man ta fiskoljor. De är testade att inte innehålla några tungmetaller. 
 • Öka mängden curry, cayennepeppar, gurkmeja och ingefära i maten. Även andra kryddor som rosmarin och salvia är bra. 
 • Ät inget griskött. Ät hellre ekologiska kyckling, kalkon, viltkött eller lamm. Koka benbuljong med kryddor i. Visste du att benbuljong kan läka en läckande tarm. 

10 i topp livsmedel för hjärnan 

 • Ägg
 • Valnötter och paranötter
 • Avokado
 • Ruccola, spenat, rödbetor och kom ihåg att även blasten kan du äta
 • Grön sallad, broccoli, grönkål, svartkål
 • Ofiltrerad kallpressad ekologisk olivolja
 • Blåbär, björnbär, svarta vinbär, aroniabär
 • Granatäpple
 • Auburgine
 • Sardiner och anjovis 

Förebygga är bättre än att behandla! 

Ta hand om din hjärna och förebygg demens och andra hjärnproblem med en hälsosam kost, näringstät och antiinflammatorisk kost.

Minska på tungmetaller och stöd avgiftningsorganen

Alla utsätts vi för tungmetaller och miljöskadliga kemikalier. De finns i vattnet, luften, maten, kläderna, tvättmedel, leksaker, färger, kosmetika och andra ställen. Så vi får i oss det på många olika sätt. När vi har gjort hårmineralanalyser och vi ser att kvicksilver eller någon annan av tungmetallerna är hög så blir folk ofta väldigt förvånade: VAR har jag fått i mig det ifrån? Så se till att dina avgiftningsorgan kan klara att avgifta för tungmetaller. Många har dessutom låga nivåer av mineraler som Zink, selen, B vitaminer och andra näringsämnen som behövs för att hjälpa avgiftning och som är antagonister till tungmetallerna.  

Samlade mängder med tungmetaller skadar kroppens energi i kroppens alla celler, inklusive hjärncellerna. Ansamlingar av tungmetaller har visat sig ha en negativ påverkan av vår mentala och kognitiva hälsa.  

Näringsämnen som C-vitamin, zink, svavel, metionin, glutation, B-vitaminer används i ett enzymsystem i levern som kallas för cytokrom-P450. De arbetar med att bryta ner och för ut kemikalier och läkemedelsrester och tillsatser ur kroppen. NAC är ett annat bra ämne som binder sig direkt till kvicksilver och rensar ut det via njurarna och den är även en viktig antioxidant.

Det bildas också slaggprodukter i form av restprodukter vid hårt muskelarbete. Det gäller att kroppen kan ta hand om dessa oönskade ämnen så effektivt som möjligt för att behålla hälsan och få en snabb återhämtning.  

Minska på läkemedel och stöd med näringsämnen

De flesta svenskar äter läkemedel regelbundet, framförallt kvinnor och äldre. Detta kan störa kroppens näringsstatus. Regelbundna intag av P-piller skapar brist på näringsämnen som alla B-vitaminer. Om du äter läkemedel behöver du sannolikt mycket olika näringsämnen för att minska biverkningarna. Tyvärr varnar istället många läkare patienterna för att ta några tillskott alls, vilket är tragiskt. Rätt kosttillskott i rätt mängd kan göra att många läkemedel inte behövs alls. 

Minska stressen och stöd med vitaminer

Stress ökar behovet av näringsämnen speciellt av C-vitamin, D-vitamin, och B-vitaminer. Människors behov ökar eller minskar är inte statiskt utan har man mycket stress det är då man skall komma ihåg sina tillskott. Men det är just då som många skippar tillskotten och äter ännu mer skräpmat, tyvärr. Hård träning är också stress för kroppen. Vad det än är som orsakar stress så ökar kroppens kortisol. Och intag av bra näringstillskott kan göra att man inte behöver gå in i den berömda väggen. 

Många väljer att äta fel! 

Men få erkänner det, de flesta tycker att de äter en välbalanserad kost, men inte många tänker på vad de stoppar i sig. Många gånger för mycket skräpmat. Detta enligt många konsumentundersökningar. Minst en tredjedel av matinköpen är halvfabrikat. Även basvaror som fisk och kött är av sämre kvalité idag än för 100 år sen. En del tänker att det inte är så viktigt att äta en bra kost utan man kan lätt fixa hälsan med hjälp av en massa träning, sömn, läkemedel och annat. Men maten är den absolut viktigaste mediciner för cellerna!

Optimering av din kognitiva hälsa  

Med extra intag av koncentrerad näring och växtämnen kan man få ett ännu bättre resultat av hjärnhälsan och även generellt uppnå bättre livskvalitet. 1000-tals studier är gjorda vom visar på detta.  

Ofta räcker det inte med att bara sätta in en utan man behöver många olika näringsämnen tillsammans för att få en effekt.  

Det är ett fel som många gör, man tar omega-3 för att se om det hjälper, sen testar man något annat som B12 och det hjälper inte och sen kanske man läser om att D-vitamin är bra.  

Men om man tar de tillsammans får man bättre effekt. Det är som att baka en kaka man behöver många ingredienser tillsammans och inte plocka ut 2 ingredienser och tänka jag skall se om detta blir en god kaka.

En del av de ämnen som kan vara bra att boosta med kommer nedan. 

Om det finns ett högt CRP inflammation:

Om det finns högt insulin: 

Om det finns tungmetaller eller annat:

För låg cirkulation i hjärnan:

För att sova bättre:

 • Vila är ett tillskott som innehåller stora mängder med Magnesium i glycinatform som är lättare att ta upp utan att bli lös i magen.


För att kunna fokusera och koncentrera på dagen är det bra med:

 • Fokus är ett tillskott med Acetyl-L-Karnitin, Pantotensyra, L-Teanin och Q10. Rent Fokus kan hjälpa dig att hålla koncentration uppe under långa tuffa dagar.

Utöver dessa är även nedan viktiga att ta för de flesta:

Håll igång hjärnan

Håll igång hjärnan genom att lösa korsord, läsa, diskutera, leka med barnbarn, massage, måla, dansa, spela musik eller annat som kan hålla glädje i hjärnan och cirkulationen igång. 
 
MåBra 
Christina Sjöqvist 

Källor:
 • Stoppa Azheimers – NU av Bruce Fire  
 • Kurs material från AlphaPlus  
 • Näringsmedicinsk tidskrift nr 1 2018 
 • Neurology, juli 2017 och Brain, juli 2017 - studier 
 • Scientific Reports, februari 2017 – MIF 
 • ”Rädda din hjärna – nu” av Peter Wilhelmsson, Hayde Bolouri  
   

I min scanning med ES-teck maskinen kan vi se olika organ och hur verksamma de är. Man kan se om det finns lite energi i organen eller om de är överbelastade osv…

Många har ett problem med levern och de blir förvånade och säger men jag dricker inte för mycket alkohol! Precis som de tror att bara alkoholister har problem med levern… Det finns de som dricker för mycket, men det finns mycket mer än alkohol som påverkar levern även hos dem som aldrig dricker en droppe med alkohol.

Man skulle kunna säga att lever är som en soptunna. Levern rensar blodet från allt skräp. Men precis som en soptunna behöver den tömmas med jämna mellanrum. Den behöver få hjälpa med att städa bort skräp. Det kan vara sådant som vi andats in, satt på vår hud och sådant som vi äter.
Levern är kroppens viktigaste filter och en lagringsplats för näring. Så då är det ju bra om den inte är överbelastad med skräp.

Men levern gör mycket mer än att bara rena.

Levern ansvarar för vår inre miljö

Kan inte levern rena blodet kommer det ut gifter i systemet som går ut i kroppens alla celler och organ. Allt blod ska ju även försörja hjärnan med näring. Så är inte levern bra påverkas vår hjärna av detta. Man förstår att levern är ett mycket viktigt organ för vårt mående.

Jag tycker det är oerhört synd att man inom sjukvården inte uppmärksammar detta viktiga organ, många gånger upptäcks det inte att den inte mår bra förrän det är för sent. Då kan man redan ha blivit allvarligt sjuk, kanske cancer eller liknande.
Relativt lite resurser, inom sjukvården, är avsatta till att forska på levern. När de forskar handlar det mest om levertransplantationer eller/och cancer. Men att göra något innan det gått så långt är viktigt. Det viktigt att förebygga.

Med ES-teck maskinen som jag nämnde tidigare mäts leverns energi innan det gått så långt som gör att det visar sig på de testerna man gör inom sjukvården. Det är bättre att förebygga!

Vaknar mitt i natten

Många har problem att de vaknar på natten mellan 1-3 och säger de har svårt att somna om. Detta har många gånger att göra med levern. Varje organ har olika tider på dygnet som den är mest aktiva och just mellan kl 1-3 på natten är det leverns tid. Då renar den och kör på höga frekvenser.

- Läs mer: "Därför vaknar du varje natt kl 3"

Man kan jämföra det med om man utanför sitt sovrum har sin soptunna och sopbilen kommer på natten och skall tömma den, då tror jag att de flesta vaknar. Men bara för att man inte vaknar då behöver inte betyda att det inte finns problem.

Sådana här saker som jag räknar upp här kan ha att göra med en oförmåga hos levern att renas:

 • Hjärndimma
 • Utmattning
 • Årstidsbunden depression
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Gikt
 • Eksem
 • Psoriasis
 • Metyleringsproblem
 • Oro
 • Akne
 • Svullen mage
 • Förstoppning

Leverns viktiga uppgifter

Den har över 2000 uppgifter. De viktigaste är dessa:

 • Den tillverkar gallsyror som bryter ner fetter och skyddar bukspottkörteln
 • Lagrar glukos och glykogen
 • Lagrar vitaminer och mineraler
 • Oskadliggör och fångar in skadliga substanser avgiftar kroppen
 • Analyserar och filtrerar blodet från gifter och annat
 • Skyddar dig med sitt eget specialiserade immunförsvar

Tuff uppgift i en tuff värld. Vår värld är full av obalanser och det påverkar ju kroppen, men ha det finns hopp. Det finns sätt att skydda vår lever på. Och om den inte skulle vara på topp så finns det saker du kan göra för att få den att må bättre!

Levern hjälper oss att lagra leverglukos, vilket är viktigt för att skydda oss mot diabetes. Den lagrar glukosen i form av glykogen i små mikroskopiska fickor på utsidan av levern. Glukos dvs en sockerart är leverns bränsle, detta socker kommer från kolhydrater.

Socker eller glukos är det som driver runt näringsämnen in i varje cell.

Skadligt socker som levern inte mår bra är sockerarten fruktos som bland annat finns i strösocker och fruktos-glukossirap. Men att fruktos är skadligt borde inte få en att bli rädd för fukt och rotfrukter, då dessa har mycket fibrer i sig har sockret en lägre nedbrytningstakt än socker i kombination med fett (som kakor och godis).

Detta lagringsystem är också med att packa undan och lagra hormoner och andra kemiska ämnen.

T.ex om hjärnan behöver mer om blodsocker, så omvandlar levern glykogen till glukos i exakt rätt koncentration. Fantastiskt! Vi har alla känt den olustkänslan som uppkommer i kroppen om det inte finns tillräckligt med blodsocker, man blir skakig, snurriga, rastlöshet och ibland när det är alldeles för lågt kan man bli arg, och ha svårt att koncentrera sig. Dessa dippar hade kommit väldigt ofta om det inte vore för levern arbete.

Men om inte levern är i toppform ja då tar binjurarna vid och pumpar ut adrenalin och kortisol som kan ersätta glukos om det inte finns till hands.

Trött lever

Många lider av en förslöad lever utan att ens veta om det.

Några av dessa tecken kan vara sådant som man inte sätter i samband med levern.

 • Eksem, psoriasis och akne och andra hudproblem
 • Högt blodtryck och hjärtklappning
 • Typ 2 diabetes
 • Årstidsbunden depression
 • Mörka ringa under ögonen
 • Åderbrock
 • Viktuppgång
 • Svullen mage
 • Förstoppning

Levern jobbar med att skydda kroppen och rensa kroppen från virus, bakterier, mögel och avfall från patogena ämnen, tungmetaller, strålning, läkemedel, alkohol, felaktig kost. En del av patogena ämnena kommer även från våra föräldrar, t.ex kvicksilver, DDT och annat kan komma från våra släktingar lägre bak och vi har fått ärva det.

En inflammerad eller skadad lever skickar ut leverenzymer. Det är som nödbloss som en kapten skickar ut när hans båt är i sjönöd. Dessa enzymer som skickas ut är för att slå larm till andra organ ock körtlar att något är på tok, levern behöver hjälp.

I vården kan man testa några av dessa enzymer. ALT, AST GGT, Bland annat. Albumin kan påvisa förhöjda bilirubinvärden.

Men dessa enzymer man mäter visar långt ifrån hur det står till i levern. Ibland kan levern vara mycket dålig och leverenzymvärden är ok. Precis som det går att ha tidiga leverbesvär som inte ger förhöjda leverenzymer.

Fettlever, hjärndimma, metyleringsproblem är andra problem som jag lite längre fram kommer ta upp. Håll utkik efter det.

Må Bra
Christina Sjöqvist
Närings- och funktionsmedicinsk terapeut

 

torsdag, 28 januari 2021 07:51

Lär dig att leva efter din menscykel 

Grunden i att lära sig att leva efter sin menscykel är att lära känna sin kropp, veta var i menscykeln man befinner sig, när man är fertil eller inte. Det allra lättaste att lära sig detta är att använda en fertilitetsdator som hjälper dig att hålla koll på din menscykel och fertilitet. Många använder denna för att med säkerhet veta vilka dagar de ska undvika att ha oskyddat sex för att undvika bli gravid. Andra använder den för att veta vilken dag de har ägglossning för att maximera möjligheten till att bli gravid).  

Det som styr hur din cykel är fyra faktorer 

 • Näring 
 • Motion aktivitet  
 • Återhämtning 
 • Miljö 

1. Näring 

Du är vad du äter, eller snarare, du är vad du tar upp av det du äter. Allt beror vad som är bra för just dig. Alla är unika och mår bra av olika typer av mat. Men det finns vissa gemensamma nämnare för alla typer av mat. Nämligen att det handlar om näring, inte bara kalorier. Många tänker på att mat är bara kalorier, ”jag blir tjock om jag äter” och så svälter de sig eller har en allmänt osund inställning till mat. Andra däremot struntar i vad de äter, de äter vadhelst de känner för. Båda ytterligheterna kan orsaka problem.   

Det du äter under en fas kan påverka hur du mår i nästa fas.  

Känn inte bara hur det känns när du får maten i munnen utan känn efter hur det känns tre timmar efter jag har ätit.   

 • Är jag svullen om magen? 
 • Har jag gaser?  
 • Känner jag mig deppig? 
 • Har mitt blodsocker sjunkit så jag vill ha mer mat, kanske snabba kolhydrater i form av kakor, bröd, pasta, godis, läsk eller något liknande.  

Din kropp kan också vara överkänslig mot vissa födoämnen. Om du vill veta om du har några sådana överkänsligheter finns det bra tester som visar det.

När jag i mitt arbete på kliniken går igenom vad mina kunder äter märker jag att det finns väldigt lite kunskap om vad som är bra mat (speciellt hos yngre kvinnor). Många tycker att de äter bra men har fått mycket om bakfoten och äter inte alls på det sätt deras kroppar behöver. En del är veganer eller vegetarianer och får inte i sig tillräckligt med protein och fett.  

Många tror att gluten är helt okej och äter därför mycket bröd och pasta. Men problemet med gluten är bland mycket annat att det skapar inflammationer. Och en del som inte äter gluten äter istället för mycket av de olika glutenfria alternativ som nu finns en uppsjö av. Men dessa innehåller många gånger ämnen som inte heller är bra. 

Många äter också en ensidig kost. Varje dag äter de samma frukost, och för de flesta är det en eller två mackor. Till lunch har de med sig mackor. Och när de kommer hem ja i många fall blir det pasta med något som barnen gillar, kanske köttfärssås eller korv. Nästan inga grönsaker och om de äter grönsaker så är det nästan bara isbergssallad, gurka, tomat och något enstaka annat tacotillbehör.  
Det är en näringsfattig kost.  

Vi kommer inte i detta blogginlägg att kunna gå in på exakt vad som är rätt och bra mat för alla men det finns vissa riktlinjer som är viktigt för alla.  

Nästan alla äter för lite protein, fett och grönsaker  

Protein

Protein behövs för att balansera hormonerna, det bygger upp alla celler, påverkar hormonnivåer och behövs för att tillverka hormoner som bland annat serotonin och dopamin – sådant som många som är trötta och deprimerade har för lite av.  
Bra proteinkällor är: nöt, vilt, lamm, fågel, ägg, fisk som makrill, vildfångad lax, sej, torsk, skaldjur, getost och fårost, bönor och linser.  

Det är på modet att vara vegetarian, och det är ju bra om man är det på ett rätt sätt - genom att äta tillräckligt med fett, proteiner och olika grönsaker. Minst 8 nävar behöver vi varje dag av grönsaker i olika färger. Tallriken behöver ha minst 4-5 färger.  

För de som är vegetarianer eller veganer är det viktigt att de inte bara ersätter kött och fisk med ersättningsprodukter som innehåller, e-medel, smakförstärkare, socker och gluten. Jag uppmanar dig att verkligen noggrant titta efter på innehållsförteckningen vad de verkligen innehåller.  

Om du vill vara vegetarian behöver du vara ordentligt påläst och sedan se till att få i dig det du behöver. Laga mat från grunden. När det gäller proteiner är bönor och linser bästa ersättningen för kött så se till att få i dig i rätt mängd av dem. Gör bönbiffar eller grytor från grunden. Du måste få i dig tillräckligt med protein till varje måltid. En del vegetarianer kan tänka sig att äta ägg och när de väl har börjat att äta ägg kan de sen tänka sig att lägga till kyckling eller fisk. Dessa förändringar har förbättrat hälsan hos många kvinnor som lider av hormonella problem. 

Fetter 

Förutom proteiner i varje måltid måste du äta tillräckligt med fetter. Fett av hög kvalité behövs för att få balans på menscykeln. Fett är en viktig byggsten för hormonerna, och innehåller också kolesterol som behövs för att producera hormoner. Många är rädda för fett och undviker det i tron att man blir tjock av det. Men rätta fetter i rätt mängd blir man inte tjock av (det man blir tjock av är snabba kolhydrater, främst socker). Fett är viktigt för hjärnans funktion och stabiliserar blodsockret. Mättnadskänslan består längre om man får i sig tillräckligt med fett. 

Bra fetter är smör, ghee, olivolja, kokosolja och rapsolja. Vissa fetter kommer också från kött, getost och fårost, kokosmjölk och kokosgrädde, avokado, samt blötlagda nötter och frön. (UNDVIK margariner eller härdade fetter.)   

Kolhydrater 

De hjälper cellerna att bilda energi och är viktiga för en bra tarmfunktion. Det hjälper också till för blodsockret skall hållas i en bra balans. Bra och kvalitativa kolhydrater är också viktigt för att kvinnor ska få ägglossning. Ägglossningen är grunden för en fungerande menscykel.  

Alla kolhydrater är inte dåliga! De som är bra är rotfrukter som potatis (i lagom mängd), sötpotatis, alla andra rotfrukter, alla grönsaker, råris och quinoa. Frukt och bär i säsong i lagom mängder.  

Många slarvar med att få i sig tillräckliga mängder protein, fett samt rätta kolhydrater och äter istället för mycket snabba kolhydrater. Och om man gör det åker blodsocker upp och ner och det mår man inte bra av. En del får depressioner och då går man till sjukvården och får SSRI utskrivet när det istället handlar om att få ordning på maten så kroppen kan reparera sig och få energi. Det kroppen skriker på är näring – inte SSRI-medel! 

Om du äter rätt i fas 1 och 2 kan du slippa att få PMS i fas 3. Men kom ihåg att det kan gå några månader att få det att fungera så som man önskar.  

Under de olika faserna har vi behov av vissa mineraler och vitaminer, fettsyror och andra näringsämnen – mer om det längre fram.  

Tarmfloran 

För att hormonerna skall fungera är det jätteviktigt att din tarmflora är bra. Många som har hormonrelaterade problem har också problem med sin mage, så det är där man måste börja. Vi har tidigare skrivit mycket om detta. Detoxa kroppen, se till så du kan smälta maten, eliminera eventuell candida, tillsätt goda bakterier, och gör det i den i här ordningen.  

Mat som skapar inflammation 

Att få bort mat som skapar inflammation är viktigt. Inflammationer skapas vanligtvis av socker, gluten och mjölkprodukter, men ibland även vissa andra födoämnen. (Detta syns i ett ImoPro-test). Stressfritt kring måltiderna 
Att tugga maten väl och ta tid på sig när man äter är viktigt. Att du känner dig lugn och avstressad när du ska äta är också viktigt att tänka på.  

2 och 3. Fysisk aktivitet och återhämtning  

Förutsättningar för hur vi tränar och kan återhämta oss samt vilken träning som är bra i de olika faserna är också olika från person till person. Men vissa riktlinjer finns även här som gäller alla. Ofta är rekommendationerna lika vad som är bra oavsett om du är man eller kvinna eller beroende på var du är i din cykel.  

Även här har jag sett i mitt arbete att många tränar alldeles för hårt, något som faktiskt kan göra mer skada än nytta. En del får utebliven mens på grund av hård träning fem dagar i veckan och vill då ha hjälp att få igång mensen, något som ofta är en omöjlig ekvation att få ihop. Det finns inte tillräckligt med energi över för att kroppen skall prioritera en graviditet och då hoppar kroppen helt enkelt över ägglossning och mens. En del har mens, men med alldeles för långa intervaller.  

Att inte röra sig alls är lika fel som att röra sig för mycket. Balans är ett viktigt ord. Lagom träning är bra för blodcirkulationen och det i sin tur kan minska på kramper som ofta kommer i Fas 1 och 3.  

Lyssna på kroppen och känn efter vad som är bäst för just dig. Synka din fysiska aktivitet och återhämtning till din menscykel.  

Under fas 1 och 2 (från efter mens till ägglossning) är det bättre  att träna mer intensivt: Tänk HIIT, joggning, spinning etc.  

Under fas 3 och 4 (efter ägglossning och under menstruationen) behöver vi mer vila, återhämtning och sömn. Kroppen ställer in sig på att bli gravid. När kroppen känner att den inte är gravid kan sömnbehovet minska.   

LÄS MER: "Misstaget kvinnor gör med sin träning och livsstil"

4. Miljö 

Genom miljön vi befinner oss i får vi i oss olika kemikalier via vatten, luften vi andas och maten vi äter. Det används mycket kemikalier i tillverkning av mat och vissa kemikalier är testade att användas. Men det betyder inte att de är helt ofarliga för kroppen i det långa loppet. Kemikalier stör vårt hormonsystem. De sätter sig på våra östrogenreceptorer och kan vara en del i att vi kan få östrogenöverskott i förhållande till progesteron (då blir fas 3 jobbigare och vi får mer PMS-problem)  
Det är bra att fundera på vad man kan plocka bort.  

Tänk på att huden är det största organet i kroppen. Var noga vad du sätter på kroppen och vad du använder när du städer. 

Områden som du behöver se över och göra en rejäl kemikaliebantning på:

 
Läs mer: "5 knep för att bli en kemikaliedetektiv på hudvårdsavdelningen"
Lycka till att få ordning på dina hormoner.  
Vi finns här och kan hjälpa och stödja dig för att du skall må bättre.  

MåBra
Christina Sjöqvist 
Närings- och fytoterapeut
 
Vill du lära dig mer om detta rekommenderar jag följande böcker: 
Womecnode och FloLiving av Alisia Vitti 
Womensync av Av Susanna Moen och Sara Norrbom. 
 
torsdag, 14 januari 2021 09:24

Bli av med PMS och PMDS

Under mina snart 25 år som funktionsmedicinsk näringsterapeut kommer det under konsultationerna med många kvinnor ofta fram att många av dem lider av PMS eller PMDS. Tyvärr tror många att PMS är normalt, att det är ett nödvändigt ont för en kvinna. Men frågan är om PMS verkligen är normalt och något kvinnor måste infinna sig i att ha varje månad?

PMS och PMDS symtom

 • Du känner dig irriterad och lättretlig
 • Du känner dig orolig och ångestfylld
 • Du får snabba humörsvängningar
 • Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker
 • Du känner dig trött och får mindre energi
 • Du får svårare att sova
 • Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen
 • Du känner av spänningar i brösten eller de blir ömma
 • Du får huvudvärk
 • Du blir mer hungrig och sötsugen än vanlig 

Men jag är här för att berätta för dig - du kan må bra, du kan slippa PMS och PMDS. Hur då?
Läs vidare ska du få se.

Först, för att förstå vad som händer i kroppen vis PMS behöver jag berätta något viktigt om P-medel.

Hormonella preventivmedel

Vilka står för forskning kring kvinnliga hormoner?
Det är intressant att tänka på att det i nuläget, trots fantastiska framsteg inom forskning, inte finns preventivmedel till män. De skulle lika gärna kunna ta fram, p-piller, stavar och liknande för den manliga populationen. Men det gör man inte, utan pengar till forskning och preventivmediciner läggs till största del på läkemedel mot kvinnor. Varför? Ja det får de svara på själva, men eftersom de flesta som ligger bakom det här forskningsområdet är män kan man ju undra om det är så att de inte vill laborera med sina egna hormoner.*

Under tiden man är gravid finns det många riktlinjer man måste följa; att vara försiktig med intag av mediciner bland annat.
Men man kan fråga sig om det är ok att månaderna innan man blir gravid ta mediciner. Det tar ju lång tid för kroppen att rensa ut det. Så förbered kroppen för en graviditet i god tid.

Tänk på vad en kvinnans kropp ska klara av. Den ska ”bygga”, bära och föda fram ett barn, vilket jobb!

LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att förbereda kroppen på graviditet"

Vissa kvinnor har förstått att de inte mår bra av hormonella preventivmedel och vill alltså inte använda det.
Alternativet många då vänder sig till är kopparspiral! I mitt tycke är det en av många konstiga idéer. Koppar i kroppen leder till en rad andra negativa konsekvenser.

LÄS MER: "Att tänka på när du slutar med p-piller"

Många börjar tidigt med p-piller

I min klink träffar jag många kvinnor i sin bästa ålder, 25 - 30 år. Många av dem berättar för mig att de började med p-piller redan när de var 13-14 år därför att de hade PMS och/eller jobbiga menstruationer.
Andra får p-piller när de är lite äldre. Men att störa unga människors menscykel och hormoner är helt vansinnigt. Att använda P-piller för att man har PMS är bara att maskera problemet, inte att gå till orsaken. 

Istället bör man fundera på:

 • Varför har jag ont?
 • Varför blöder jag så mycket?
 • Varför mår jag illa och har PMS?

Orsaker till dessa kan vara några av dessa:

 • Överkänslighet mot födoämnen (ImuPro-analys)
 • Tungmetaller (koppar, kvicksilver eller annat - det kan man ta reda på med en hårmineralanalys)
 • Överväxt av candida orsakad av felaktig tarmflora
 • Mineralobalanser (även här är kan en hårmineralanalys visa vad man saknar)
 • Brist på B6 som är viktig för hormonerna
 • Kronisk hypotyreos
 • Prostaglandinobalanser, alltså fettsyreobalanser
 • Hormonobalanser – för högt östrogen och för lågt progesteron, eller att båda är låga alternativt lågt östrogen och högt progesteron. (Detta kan man får reda på i en Labrix-analys)
 • Överskottsfett hos överviktiga kvinnor
 • Nedsatt avgiftning av levern
 • Stress, som rubbar hormonbalansen
 • Ignorering av ens inre infradiska rytm (se mer om detta nedan)
 • En kombination av flera av ovan nämnda orsaker 

Vill man bli slippa hormonella problem, så är första steget att sluta använda hormonella preventivmedel. 

Slipp PMS och menstruationsproblem

Många har blivit helt PMS-fria!

Vad har de fått för rekommendationer?
Självklart är det allra bästa är att få individuell hjälp då alla är biokemiskt unika, har sin egen bakgrund och sjukdomshistoria. Men här kommer generella råd inom viktiga områden som jag är noga med att ge dessa unga kvinnor.

Livsstilen

Mycket handlar om livsstilen, och det positiva är att den kan man ändra.

Det handlar också om förväntningar vi har på rollen som kvinna. Kvinnor prioriterar ofta andras behov mer än sina egna behov. (Det finns ett uttryck som heter ”duktig flicka-syndrom"). Kanske handlar det om att ta hand om barn eller föräldrar, eller så kanske man jobbar inom vården.

Rent generellt har det skett stora förändringar på kvinnors och mäns roller de senaste 50 åren. En kvinna förväntas vara duktig på många områden, både på jobbet och hemma. De har fått möjlighet att ha höga befattningar inom till exempel arbetslivet och politiken som tidigare enbart män kunde inneha. Men kvinnor ska och vill ofta också hinna med att föda barn. Och även om det finns duktiga pappor och till och med hemmapappor så hamnar ofta lotten att ta hand om barn och familj på kvinnan.

Detta är för många kvinnor en omöjlig ekvation att få ihop.**

Press och prestationsångest hör till många kvinnors vardag. Det känns som att kvinnor många gånger lever på männens villkor!

Men på ett viktigt plan skiljer sig män och kvinnor radikalt åt. Männen har enbart en cykel, eller rytm, den cirkadiska rytmen. Kvinnornas menscykel och känsloliv däremot styrs till stor del av ytterligare en cykel – en infradisk rytm. När man väl har börjat förstå sig på denna infradiska rytm eller cykel inser man att den är fantastisk. 

LÄS MER: "Slipp hormonproblem - anpassa näringsbehovet efter din menscykel"

Men när man äter p-piller eller andra hormonella preventivmedel så störs denna cykel.

Ta hänsyn till kroppens cykler

Vi har olika cykler eller kretslopp i vår kropp, ingen skulle vilja ifrågasätta det. Några av dem är sömncykel, hormoncykel, vårt kretslopp - blodomloppet med flera.

Samma är det i naturen. När vi stör jordens olika kretslopp vet vi vad som händer, vi får en global uppvärmning, orkaner, stigande temperaturer, torka och som det varit på många ställen eldsvådor - på grund av för hög värme, och mycket annat.

Vad händer om vi stör våra olika cykler i kroppen? Ja, om vi inte sover regelbundet så mår vi dåligt och kan få andra problem, som depression. Vi är beroende av vår sömn.

Vad händer om vi stör vår menscykel? Ja, då blir vi också dåliga men på andra sätt, vi får PMS, menssmärtor, utebliven ägglossning för att nämna några negativa konsekvenser.

Hormonerna som styr menscykeln och dess faser

 • Östrogen
 • Progesteron
 • Luteiniserande hormon (LH)
 • Follikelstimmulerande hormon (FSH)
 • Testosteron

Våra hormoner följer ett specifikt mönster och lär vi oss det kan vi minska hormonella problem som PMS och överlag må bättre. Vi kan få stor nytta av det i vårt liv!

Lättast är att dela in menscykeln i 4 faser.

Även om vi har lärt oss att dag 1 i menscykeln är dagen då vi får mens (ett system helt klart skapat av män!) så börjar menscykeln långt innan. Mensen är faktiskt den avslutande fasen under menscykelns 28 dagar. (En optimal menscykel blir klar på 28 dagar.)

Så när är det egentligen menscykeln börjar?

Fas 1 – Follikelfas (7-10 dagar)

Den här fasen sätter igång precis efter din föregående cykel, alltså dagen efter din sista mensdag. Precis efter mensen är hormonerna som lägst men ökar sakta under fasen. FSH ökar så att ägg senare kan mogna i äggstocken. Östrogenet ökar också under den här fasen.

Fas 2 – Ägglossning (3-5 dagar)

Uppgången av FSH och LH som följer gör att follikeln släpper ett ägg. Just nu är östrogen som högst vilket gör att livmoderslemhinnan blir tjockare. En peak av testosteron gör att vi har mer ”go” i kroppen.

Det är mycket som händer i kroppen tiden kring ägglossning och stör man den genom dålig kost och framförallt stress och för mycket arbete kan det påverka hur man kommer må i nästa fas, och om man ens kommer få en mens. Har ingen ägglossning skett kommer inte heller mensen. Blir ägglossningen försenad på grund av hormonobalanser och stress kommer mensen också bli försenad.

Fas 3 – Lutealfas (10-14 dagar)

Östrogen, progesteron och testosteron är som högst i början av den här fasen och sjunker sedan för att vara som lägst precis innan mensen början. Östrogenet håller livmoderslemhinnan tjock och progesteronet hjälper den att hållas på sin plats ifall ett ägg har blivit befruktat.

Om du har PMS under den här tiden beror det på att du har för mycket östrogen i förhållande till progesteron. Om du har för liten progesteronproduktion och för mycket östrogen styrs till stor del av hur du har tagit hand om din kropp under de två föregående faserna.

Fas 4 – Menstruation (3-7 dagar)

Nu har du som lägst nivå av hormoner, du har mer behov av vila och att vara för dig själv och reflektera, inte stressa upp dig för mycket med sociala aktiviteter och viktiga presentationer. Livmodern är som störst just nu och det är inte optimalt att konditionsträna eller göra andra intensiva träningsmetoder.

Om du vill veta hur det står till med dina hormoner finns ett bra test som visar balansen mellan de olika hormonerna och om det finns för lite eller för mycket av dem

LÄS MER: 6 sätt att få ordning på dina hormoner - en gång för alla!

Som sammanfattning - vi har lärt oss är att PMS inte "hör till" att vara kvinna. Det som styr om du får PMS är obalanser i hormoner och hur du tar hand om din kropp i dess olika faser i din fascinerande menscykel! Så ta hand om dig och följ rytmen som är inbyggd inom dig.

Vill du veta mer om hur du kan balansera hormoner, bli av med östrogenöverskott och få mer progesteron för att på så sätt bli av med PMS? Kontakta mig och boka in en hälsorådgivning över telefon eller boka in ett besök hos mig i min klinik.

I nästa veckas artikel tar jag upp hur du kan leva efter menscykelns olika skiftningar och på det viset minska PMS och mensproblem.

MåBra
Christina Sjöqvist
Närings- och fytoterapeut

* Det här är helt min egen iakttagelse och uppfattning.

**OBSERVERA att jag lägger inga värderingar i detta utan bara konstaterar hur det ofta kan se ut!


 

 

Mer än hälften av de som kommer till min klinik söker för olika hormonproblem. Tyvärr stirrar många sig blinda på att de tror att det är fel på deras sköldkörtel. Det kan det naturligtvis vara. Men vad är grunden och orsaken till hormon- och eventuella sköldkörtelproblem? Samma sak som är kärnan i all hälsa!

Trötthet en epedimi?

Många är trötta, trötthet är ibland ett symptom på att man inte får den näring kroppen behöver, det finns naturligtvis fler orsaker. Ofta börjar det med stress, p g a jobb, relationer, ekonomi, eller annat. I början kan det vara så att kroppen skickar ut för mycket kortisol som gör att om det finns för mycket fritt kortisol i blodet på natten blir man vaken och sover oroligt och för lite vaknar för tidigt. Att vakna vid 4 tiden och inte somna om. Kan ha att göra med binjurestress.

Under detta stresstillstånd orkar man inte laga bra mat, det blir snabbmat eller bara något för att hålla sig igång - ofta snabba kolhydrater. Här startas en negativ spiral.

Det är vissa saker man behöver börja med innan man kan gå på könshormoner eller sköldkörtelhormoner.

Rätt näring och bra näringsupptag – grunden för hälsa!

Kroppen bildar hormoner från fetter, det blir det som kallas prostaglandiner. Protein reparerar celler så det är också viktigt.
Alltså för bra hormoner behövs det rätt näring och att man kan ta upp näringen. För det krävs att magen och tarmen är bra och att man smälter maten och inte äter sådant som skadar tarmen. Det kan vara saker man inte tål, en del vet inte ens om det. T e x är gluten, ibland mjölkprodukter och andra vanliga födoämnen sådant som man kan ha svårt att smälta. Vill man veta vad man skall undvika finns det tester för detta. Billigare alternativ kan vara att göra en eliminationsdiet under 2-3 månader och se hur man mår.
Kroppen kan inte repareras så länge man inte får rätt näring i sig. Det krävs tillräckligt med rätt fett och protein.

Ett blodsocker i balans

Viktigt att ha ett balanserat blodsocker! Med min scanningsapparat ser vi många som har insulinproblem (det behöver inte vara att de har diabetes ännu men de ligger i förstadiet till diabetes 2).

Orsaken till blodsockerproblem

Många äter ofta fel mat, snabbmat, halv- eller helfabrikat eller snabba kolhydrater, kanske för att man inte orkar laga bra näringsrik mat från grunden.
Man kan ju inte låta bli att se vad folk sätter i sina vagnar vid kassan på stormarknaden. Läsk, pizza, pasta, potatis, bröd och godis m.m.

Men många har utan att de vet om det metabolt syndrom eller insulinresistens (dessa är nära förknippade).

Tecken på insulinresistens:

(det räcker bara att man lider av 3 av dessa symptom)

 1. Går upp och kissar flera gånger per natt
 2. Behov av att få ett mellanmål eller snack eller vilja ha godis
 3. Inte känna sig nöjd när man har ätit middagen, gärna vilja ha något sött efter
 4. Att känna sig trött efter maten och vilja sova, eller som en del säger matkoma
 5. För låg uthållighet när man tränar att bli trött fort
 6. Magfetma ju större mage ju mer insulinresistens
 7. Män med bröst
 8. Höga kolesterolvärden
 9. Högt blodtryck mer än 130/85
 10. Fettlever eller andra problem med levern
 11. PCOS och vissa andra fertilitetsproblem
 12. Inflammationer
 13. Sömnapné
 14. Sömnstörningar, svårt att somna eller att vakna på natten och inte kunna somna om
 15. Minnesproblem
 16. Långsam metabolism
 17. Svängig i sina känslor från ena ytterligheten till den andra
 18. Få huvudvärk när man är hungrig eller har ett lågt blodsocker
 19. Förstorad prostata

Metabolt syndrom kan leda till: fetma, alzheimer och demens, diabetes, hjärt-kärlproblem, obalans i blodfetter, blodtrycket, fertilitetsproblem och mycket annat som cancer och som vi just idag pratar om hormonproblem (samt problem med sköldkörteln).

Tester man kan ta för att få reda på detta:

 • Insulin (Ofta så testar doktorn inte insulin utan glukos.)
 • Levervärden Asat, alat, GT
 • B12, folat, homoecystein
 • Sköldkörtelvärden som TSH, T4 och T3 TRAK, TPO och TG
 • Blodfetter som TG, LDL, HDL, och kvoten mellan dem
 • Cytokiner
 • CRP

Viktiga tips för att förbättra insulinet

Insulin från bukspottkörteln gör att kroppen kan ta upp blodsockret var gång man äter något med socker eller snabba kolhydrater behöver bukspottkörteln pytsa ut mer insulin och till slut så orkar den inte och det kan leda till insulinresistens som är förstadiet till diabetes 2.

Periodisk fasta

Genom att förslagsvis fasta 18 timmar fasta och lägga ätande under 6 timmar.

På morgonen äter du inget du kan dricka ditt kaffe eller te och annat. Ät det första målet kl 12.00 och andra målet bör vara kl 18.00 då har du 18 timmars fasta.
Genom att fasta på det här viset kan du få ner blodsocker och insulin.

Om du behöver ett snack gör det men ofta är det bäst att inte äta något mellan de två måltiderna. Du kan dricka saltvatten, te eller något annat. Rå äppelcidervinäger på morgonen.
Ät bara om du är hungrig!

Ät mycket grönsaker av grönt och men även andra färger*. Hummus nötter ägg, kött, avokado, oliver, ca 6-8 koppar av grönsaker Du kan också äta bär med olika färger.

Kroppen kan göra glukos från ketoner från fett och protein. Vi behöver inte kolhydrater för glukosen.

Det tar 3-5 dagar att få kroppen att göra detta. (Ligger du i fördiabetes eller i insulinresistens då kan det ta längre tid för dig.) 
Du kan få bort fettlever, få ett bättre blodtryck och du blir även mindre hungrig.

Ketokost

Kort sagt innebär keto att dra ner på kolhydrater och se till så du äter mer protein och fett.

Lyssna på youtube av dr Erik Berg han har många föreläsningar om detta.
https://www.youtube.com/watch?v=mrg1Ogi9ep0 
https://www.youtube.com/watch?v=Qifg5hxnlJE 

Protein reglerar insulin. Ökar man protein och fett blir man inte så hungrig och behöver inte så mycket kolhydrater.

Bra protein behöver inte vara massor, men kan komma från vilt, från ekologiska kycklingar. Naturkött, lamm som ju går ute och betar.

Viktigt är att äta mindre frukt som är sockerbomber.

 • Om man skall vara vegetarian är det bra att man i alla fall kan tänka sig att äta ägg och ev fisk någon gång. Bra protein från bönor och linser. Om man skall göra biffar och linser kan det vara bra att göra de från grunden. I matberedare, bönor, ägg, kanske rödbetor som är kokta eller morötter. Det finns bra recept på detta. Kryddorna skall vara rena örtkryddor och inte kryddor med jästextrakt i.
 • Vegetarianer som åt mycket fibrer eller rötter, hade bra blodsocker i studier som gjordes.
 • Ifall du är vegan är det oerhört viktigt att man äter en fiberrik vegankost. Viktigt också att man skiljer mellan kolhydrater och kolhydrater - alla kolhydrater är inte felaktiga. Men många veganer äter ofta inte tillräckligt med grönsaker och proteinrika baljväxter. Många äter substitut för kött, ofta är socker tillsatt till dessa, så titta noggrant efter vad de innehåller. Vegofärs, quornfärs och dyl innehåller ofta socker, kornmaltextrakt, glukossirap, jäst och syntetiska aromer av olika slag.

Tillskott som är bra för att balansera blodsockret:

 • Krom reglerar blodsocker
 • Magnesium 400-1000 mg eller Minplex B 2x3 (det som är bra med minplex B är att den är blodsocker reglerande för den innehåller både Krom och B6.
 • Är tarmen förstoppad ta halva dosen av magnesium på kvällen i en oxidform och den andra dosen tar man på morgonen.
 • Olivblad
 • Fiskolja höga doser 5-600 mg ca 6 st omega 3+ eller om man inte vill äta så höga doser ät en burk sardiner per dag. Om man bara äter odlad fisk är det bra att ta tillskott av fisk- eller algolja men i höga doser.
 • Ceylonkanel i har en balanserande effekt på blodsocker.

MåBra
Christina Sjöqvist

*De som tar Waran skall balansera sitt eller ställa in sitt waran efter en bra kost inte ta bort grönsaker det är helt fel råd från sjukvården, men kolla blödning, asprin eller trombyl är bättre.

tisdag, 06 oktober 2020 09:03

Hitta rätt bland homeopatiska cellsalter

Något man i Tyskland, homeopatins hemland, ofta arbetar med är något man kallar för cellsalter. I regel har de 27 olika cellsalter som de arbetar med i Tyskland. Här i Sverige använder vi bara 12 av dessa salter. Det som är så fascinerande med cellsalter är att de både jobbar med det fysiska, mentala och själsliga i vår kropp. 

 

Så doserar du cellsalterna rätt

Det är viktigt att du låter tabletterna smälta i munnen långsamt så de kan gå via slemhinnorna in i kroppen. De kan även tuggas men skall aldrig sväljas hela. Ska inte heller tas i samband med mat, kaffe eller rökning.  

Vill du som förälder hjälpa ett barn baseras den dagliga doseringen på barnets ålder, ½ tablett/år fyllda. Vi som jobbar med näringsterapi får inte behandla barn under 8 år, men det är ju valfritt för föräldrar.  

Tar du salt under lång tid för något kroppsligt så kan du ta ca 8 tabletter/dag under 6 veckor och sen göra ett uppehåll på 6 veckor och sedan ta saltet i ytterligare 6 veckor. Då stimuleras de organ som du vill jobba med. Det är viktigt med uppehåll för då kan kroppen få börja att jobba på egen hand. 

Vid akuta kroppsliga problem tar man 1 tablett var 5-15 minut i ca 3-4 timmar, eller tills man känner att något händer i kroppen.  

Vid kroniska kroppsliga problem tar man ca 8 tabletter/dag  

Själsligt kräver en lägre dos – ca 2-3 tabletter per dag.  

Vid fysiskt smärta eller fysisk brist på koncentration ges 6-8 tabletter per dag.  

Man kan dock inte överdosera cellsalterna; det finns de som utan problem har tagit 50 tabletter eller fler per dag  

Ta reda på vilken cellsalt just du behöver

För att se vad man behöver kollar man främst på tungan och i ansiktet. Och så gör man en analys på sin personlighet m.m. som guidar en till rätt cellsalt. Finns det flera tecken kan det vara bra att jobba med flera salter samtidigt. 

De olika salterna

NR 1 CALCIUM FLUORATUM  (KALCIUMFLUORID)

Hur vet man om man behöver det? 

Tecken på tungan:

Väldigt djupa sprickor eller djupa streck i tungan som inte gör ont. Matrester kan ha tendens att vilja fastna i dem och det kan ge en dålig andedräkt. Ibland bildas även en beläggning.  

Tecken i ansiktet:

Ofta är det veck och rynkor under och omkring ögonen; ofta har personen gått med bristerna länge. Rynkiga personer har ofta stor kalciumbrist och det som händer då är att kroppen tar kalcium från skelettet.   

Fysiska problem:

Calcium fluoratum (NR1) hjälper till att bibehålla elasticitet i vävnaderna genom att stärka bindväv, leder och senor. Åderbrock och hemorrojder är ett tecken på att du behöver stötta din bindväv. Bryter du lätt fingernaglar eller får du lätt valkar i händer och på fötterna? Överrörliga leder, tinnitus, tandproblem och karies, kantstötta tänder, arterioskleros och stroke visar brist på kalciumfluorid, och ofta har det pågått under längre tid.  

Psykiskt:

Ofta finns det en psykisk oflexibilitet och envishet, en enkelspårighet hos de som behöver NR 1. Kanske personen inte tycker om sig själv eller har svårt för att klara av förändringar och anpassa sig till nya situationer – nytt jobb, ny bostad eller något annat. 

Själsligt: 

NR 1 hjälper oss att leva i nuet och att hantera det. Hjälper till att förändra sin inställning och inte upprepa tidigare misstag.  

NR 2 – CALCIUM PHOSPHORICUM (KALCIUMFOSFAT)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Blekrosa eller ljusrosa ton med en mycket tunn beläggning. Ibland kan det finnas en sötaktig smak i munnen. Om det finns en tjockare beläggning på tungan är det inte rätt medel. 

Tecken i ansiktet:

Vita skuggor ovanför ögonbrynen och ner över näsroten. Som ett vitt T. Om man drar ihop ögonbrynen och det blir ett T och färgen är vitare. Ljus fläck över struphuvudet. Ljust tecken eller vitt tecken framför örat.  

Fysiska problem:

Svaga ben eller tänder, hjälper till vid uppbyggnaden av celler och bildning av ben, tänder och blod. Den är bra för de som brutit ben, eller de som har eller vill förebygga osteroporos. Då kan man ta både NR 1 och NR 2.    

De som somnar men vaknar lätt flera gånger per natt kan behöva ta NR 2 och NR 7, två av varje, hälla på hett vatten och dricka. 

Hjälper dem som har anemi, är gravida, eller de som varit konvalacenter och legat en längre tid och som känner sig svaga.

NR 2 behövs för dem som jobbar mycket med intellektet och tänker mycket, som ingenjörer och programmerare med flera.

För gnälliga och oroliga barn som har svårt att koncentrera sig eller har svårt att somna, ge ca 6–8 tabletter per dag. Eller barn som får huvudvärk i skolan, ge då 2–3 stycken per dag. Är även bra att ge om barnen stannar upp i tillväxten.  

Psykiskt och själsligt: 

De som inte låter människor komma nära eller som är rädda för att släppa in människor i sitt liv. Det kan behövas en långvarig behandling på minst 1 år och då 2-3 tabletter per dag.   

NR 3 FERRUM PHOSPHORICUM (JÄRNFOSFAT) 

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tungan är vinröd, utan beläggning. Den kan vara fuktig, eller bara röd och torr. Röda ränder och en röd tungspets. Ofta väldigt slät tunga för övrigt.  

Tecken i ansiktet:

Svartblå skuggor vid näsroten, alltså längst in mellan ögonen, eller mörka ringar under ögonen. Då är det en dålig syretillförsel och har varit så under en lång tid. Är läpparna bleka är det ett tecken på anemi. Då behöver man både NR3 och NR4  
Fysiska problem kan vara: Som akutmedel om du känner att du håller på att bli förkyld och håller på att få, eller har feber upp till 39 grader. Ta då en högre dos – 1 tablett var 5:e minut.  

Fysiska problem:

NR3 hjälper immunförsvaret förebyggande.   

Stimulerar hemoglobinets syreupptag, så om du känner att du har andnöd när du motionerar kan detta vara medlet för dig; eller bara om du känner dig allmänt trött. Barn som är trötta kan ha för lite syre i cellerna. 

I kroppen påverkar det alla muskelfunktioner.  

Besvär och kroppssmärtor som är högersidiga. Muskelvärk kan också bero på att inte kroppen får tillräckligt med syre.  

Psykiskt:

Hjälper till att bygga upp ett skyddspansar mot omvärlden och hjälper de som är känsliga för vad andra tycker och tänker.

Själsligt: 

Hjälper till med motståndskraft, eller hålla borta sådant som tränger på utifrån, människor eller problem av annat slag, exempelvis personangrepp. Om du får ont i halsen strax efter att du skulle velat säga något som du inte sagt utan istället har du har tigit och svalt är ett tecken på att du kan behöva NR 3. 

NR 4 KALIUM CHLORATUM (kaliumklorid)

Hur vet man om man behöver det?  

Tecken på tungan:

Längst bak på ser du en mjölkaktig vit eller grå beläggning som sträcker sig till halva tungan – längst fram är tungan rödare. Det vita tyder på för mycket gifter i kroppen. Blodet kan vara trögflytande. Denna person behöver dricka mycket mer vatten för att spola ut gifterna från kroppen, minst 2 liter per dag, och bör inte heller dricka för mycket kaffe. Två koppar vatten per en kopp kaffe utöver de två literna som behövs dagligen för att få ut gifterna.   

Tecken i ansiktet:

Vita ringar kring ögonen, vita prickar kring och under ögonen eller blekhet i ansiktet som om personen är illamående.   

Fysiska problem:

Renar och avgiftar blodet. Påverkar lymfflöde, vad som går ut och in i cellen, samt stärker slemhinnor.  

Om inte förkylningen har släppt med NR3 ta då denna NR4 som är bra vid inflammationer.  

Renar blodet och understödjer blodbildningen. 

Alla typer av sekret från slemhinnorna som kommer från näsa och hals har behov av NR4. Om det är allergier eller hösnuva och att det på grund av det kommer sekret från näsan så kan det vara bäst med en kombination av flera salter.

De som har celiaki kan må bra av denna eftersom den stärker slemhinnorna.   

Psykiskt: 

Bra för personer som är väldigt känsliga, de som har tendens till hypokondri.  

Själsligt:

De som har brist på NR4 är ofta personer som skyller sina problem på andra. De har ofta dålig insikt om sig själva. Eller kanske de tänker att inget går att förändra. Man skyller sina problem på chefen, partnern, föräldrar eller någon annan. De är omedvetna eller har dålig insikt som sig själva. Kombinera gärna med NR1 för att jobba med ansvarstagande.  
De hetsäter gärna och dras till mjölk, choklad och sura rätter eller sötsaker. De som hetsäter kan ta 20 -25 tabletter i 3-4 dagar.

NR 5 KALIUM PHOSPHORICUM (KALIUMFOSFAT) 

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tungan kan ha en gul/brunaktig färg, andedräkten kan vara rutten och smaken i munnen likaså. Kan finnas problem med magen.  

Tecken i ansiktet:

Gråfärgat ansikte, insjunka tinningar, gråaktig ton runt munnen.  

Fysiska problem:

NR 5 jobbar bra med nerver och psyke. Nervbesvär, stress och nervös huvudvärk eller nervös mage. De som känner att deras minne behöver förbättras. Överbelastning, nervöst kaos, tics och panikångest, för många intryck skapar oro, torgskräck osv….  

Psykiskt:

De som lider av psykisk överansträngning och överbelastning. När man känner behov av koncentration men inte klarar det på grund av för hög stress. Dessa personer kan ha svårt att sova och till följd av dålig sömn kan de känna sig trötta och deprimerade. (OBS Detta gäller naturligtvis aldrig vid allvarliga depressioner, de behöver ta kontakt med sjukvården och kan behöva SSRI). Samtidigt med SSRI kan detta cellsalt NR 5 hjälpa till. Vid depression ta då 6 tabletter per dag.  

Själsligt: 

För dem som gråter lätt om någon frågar hur de mår är detta ett viktigt salt. Ett salt för dem som har ett huvud som aldrig får ro. Det hjälper personen att få kontroll över sina tankar och kan hjälpa att tänka mer positivt.

Detta medel kan även ges till de som fått strålningsskador.  

NR 6 KALIUM SULFURICUM (KALIUMSULFAT)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Brun beläggning på tungan, speciellt längst in. Dålig andedräkt.

Tecken i ansiktet:

Bruna ringar kring ögonen, kan även vara bruna ögonlock eller bruna på överläppen (det visar att gifter kan sitta i magslemhinnan). Eller bruna fläckar på huden, så kallade leverfläckar.  

Fysiska problem:

Detta salt hjälper levern att avgifta så det är bra för alla typer av problem med hudutslag och håravfall, mjäll och klåda. NR 6 syresätter vävnader och har en gynnsam effekt på allt som har att göra med att avgifta levern och föra ut saker från kroppen som inte ska vara där. 

De som känner att de måste ha frisk luft och måste öppna fönster för de har en känsla av att vara innestängda.

De som är extremt morgontrötta och känner sig väldigt sega på morgonen kan då ta 4 tabletter direkt på morgonen.  

Vaknar du på natten mellan kl. 1 och 3 så har du ofta ett behov av att ta några cellsalter på natten – ha dem på nattduksbordet så du snabbt kan sätta dem i munnen och somna om.

Psykiskt: 

Det gäller att fundera på varför du är ledsen. Aggression och sorg binder mycket energi och har en direkt inverkan på leverns funktion. Släpp det som hände för länge sen, det som hände i barndomen. Gå vidare. Det går inte att göras ogjort. Ibland kan det vara så att man bär på sorger som hände i tidigare generationer och det finns kvar i våra gener.  
Vill du ha annan hjälp att jobba vidare med det finns det en metod som heter EFT som du kan kombinera för att kunna släppa känslorna och gå vidare.  

Själsligt: 

Nr 6 kan behövas vid gammal sorg, eller de som är sorgsna och inte vet varför de är det. Det kan ha att göra med sorger från barndomen eller att hålla fast vid något som hänt för länge sen, i extremfall de som håller fast vid något som har hänt flera generationer tidigare.  

NR 7 MAGNSIUM PHOSFORICUM (magnesiumfosfat)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Ofta är tungan glänsande och gulaktig  

Tecken i ansiktet:

De som har lätt för att rodna  

Fysiska problem:

Detta är saltet för muskler och nerver, muskelkramper och smärta, nervlugnande och nervsmärtor samt hjälper mot väderspänningar. Det lindrar muskelryckningar, kramper, hicka. Det är ett superbra allround medel – om man inte vet exakt vad man behöver kan detta salt vara något att börja med.  

Det är ett bra smärtmedel, det blir ännu bättre effekt om man sätter det i lite hett vatten.  

”Heta 7an” – då tar man 8 tabletter och häller det i ett glas med hett vatten, drick det medan det är hett, ta det på en sked om du tycker det är svårt att dricka.   

Det är ett bra smärtmedel oavsett var smärtan sitter, det kan vara menssmärtor, migrän, trigeminusneuralgi, vadkramper, ryggskott, gallstensanfall, uppblåst tarm – allt som har kraftigt stickande smärtor. Fortsätt med salterna 2 veckor efter att kramperna har slutat.  

Fungerar bra som insomningsmedel, kan då ges i kombination med NR 2; ta då 6 tabletter av vardera Nr 2 och Nr 7 och lägg det i kokande vatten.  

Klumpkänsla i halsen, kan vara att sköldkörteln är i obalans.  

NR 7 kan användas vid allergier som laktosintolerans eftersom vid alla allergier är det viktigt att rena kroppen. När barn, eller vuxna också för den delen, får allergi som eksem får de ofta cortison. Men det är som att sätta locket på och det gör att problemet trycks in i kroppen. Det tar inte bort själva orsaken. Ibland kan det övergå från eksem till astma och då får personen kanske ännu mera cortison som i sin tur leder till att det kan övergå till reumatiska besvär.  

Att få bort syran från kroppen är en bra början för att bli av med alla allergier.   

Psykiskt:

De som lätt får ångest och panikattacker, torgskräck, neuroser och lätt känner inre stress.  Även de som får högt blodtryck när de blir stressade.  

Själsligt:

De som spelar en roll som de egentligen inte själva har valt, de som gör det som andra tycker att de skall göra och har gått emot sin egen personlighet. De kan ha lätt för att rodna och känna sig utsatta om de hamnar i situationer som de inte känner sig bekväma med.  

NR 8 NATRIUM CHLORATUM (natriumklorid)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tydliga tandavtryck längst ut på ytterkanten av tungan är ett tecken på att vätskebalansen inte är ok i kroppen. Vit och slemmig beläggning. Sötaktig andedräkt. Stor salivproduktion – när man pratar känns det som det skvätter ut ur munnen. Saliv i mungiporna.  

Tecken i ansiktet:

Grovporig hy, pormaskar vid näsan och hakan. Svullet ansikte med vätska, oljig hy i ansiktet och ögonlock. Övre ögonlocksödem. Tjocka kinder som har tendens att se uppsvällda ut. Rynkor och veck på läpparna.  

Fysiska problem:

Vattenreglerande av olika slag, det kan vara ögon som tåras eller har alldeles för torra ögon eller en rinnande näsa. De som svettas mycket eller inte alls svettas. Torr hosta eller de som hostar och får upp slem. De som har diarré eller är förstoppade. Allt som är för mycket eller för lite kan regleras och balanseras med NR 8.  

NR 8 hjälper kroppen att fördela vätskan, så exempelvis de som dricker mycket men ändå har en torr tarm kan få en utjämning så vätskan hamnar på alla ställen den behövs. Tecken på torrhet i tarmen kan man se på vecken på läpparna.  

De som grubblar på kvällen och har svårt att sova, smält en tablett NR 8 under tungan. Personer som är disträ som inte vet vad de gått in i ett rum för att göra. 

Psykiskt:

Använd detta salt om du är nedstämd och har en känsla av hopplöshet. De som gråter lätt behöver ofta NR 8.  Kan också hjälpa vid huvudvärk med förstoppning eller dem som är morgontrötta och har sovit dåligt.

Själsligt:

Det är ett salt som är viktigt för ett givande och tagande. Det kan vara bra för att sätta värde på oss själva och att ta betalt om man är egen företagare.  

NR 9 NATRIUM PHOSPHRICUM (natriumfosfat)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tungan kan vara lite skimrande och lite vit/gulaktig; ibland är det en tjock vit beläggning och ibland en djup skåra mitt i tungan. Sur och/eller bitter smak i munnen.  

Tecken i ansiktet:

Övervikt med dubbelhaka, hamsterpåsar på kinderna (något som även kan finnas även på smala människor) eller påsar under ögon, fet hy och fett hår. Lipidknölar kring ögonen. 

Fysiska problem:

Jobbar med att neutralisera pH-värdet bra; mot försurning, de som har olika smärtor i form av reumatiska sjukdomar har oftast ett för lågt pH-värde i kroppen. Det kan vara på grund av dålig matsmältning eller att man äter saker man inte tål.  

Hyperaciditet som kan märkas ibland vid halsbränna, att man inte tål kaffe eller har svårt att smälta fetter. Att ha gikt är ett annat problem som har att göra med översyrlighet. 

Den verkar direkt på gallan och stimulerar gallsyror så du bryter ner fett bättre. Hjälper kroppen att bli av med vätskor och hjälper lymfan att rena sig.  

Om man har ont i kroppen kan det även vara bra att bada basiska bad i med bikarbonat – 4 msk eller mer till ett badkar. pH skall ligga på minst 8,5, reglera mängden så du får rätt Ph i badet.  

De som har aggressioner har ofta för mycket syror i kroppen – de behöver släppa ut syrorna och inte lagra dem.  

Om man är översyrlig och har reumatiska eller andra smärtor kan NR 9 och NR 3 jobba bra ihop mot inflammationer.  

Annat man kan märka om man har behov av NR 9 är om man har dragning till söta kakor, karameller, bakverk, mjölmat som pasta, bröd eller annat.  

Psykiskt:

De har ofta en mindervärdighetskänsla, ”ingen ser mig” eller ”ingen tycker om mig”. Detta kan ha sin grund i barndomen att inte blivit sedd av föräldrar eller vuxna. Kanske föräldrarna hade det kämpigt med jobb eller annat och inte orkade med sitt barn.  

Själsligt: 

Måste hitta rätt läge i livet, de behöver hitta balans, inte överkonsumera mat eller annat. NR 9 är ett långsiktigt medel som bör tas i minst 1 år eller längre.  

NR 10 NATRIUM SULFURICUM (natriumsulfat) 

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Det finns olika färgvariationer som grön/grå, gul/grön, grå/brun. Den ser inte hälsosam ut i alla fall. 

Tecken i ansiktet:

Rodnad som går över näsan och ut över kinderna, kan finnas en tendens till rodnad på hakan och näsan. Ibland kan även kinderna vara bleka till gulaktiga eftersom levern är i obalans. Lodrätt streck mellan ögonbryn. 

Fysiska problem:

Vattenreglerande medel vid ödem orsakat av lever-, gall- eller tarmobalanser. Leverproblem kan orsakas av många olika faktorer som överkonsumtion av alkohol, långvarig medicinering, eller överdrivet intag av fet mat.  

NR 10 har en lindrande effekt på lungor och lindrar astma och astmaattacker. Ofta är det för mycket vätska i lungor som förorsakar astma och minskar syreutbytet. NR 7 motverkar kramp i luftvägarna och hjälper till att släppa kramperna som uppkommer vid astma.  

De som känner sig trötta mellan 9 och 11 på förmiddagen trots att de har sovit en hel natt kan må bra av denna.

De som fryser lätt trots att de ligger med mössa och tjocka tröjor. 

Psykiskt: 

Jobbar bra med överambitiösa personer och de som är perfektionister.

Själsligt: 

Släpp gammalt och för in nytt. Fortsätt framåt i livet. För att kunna göra det måste man släppa på gammalt. Släng, sortera eller sälj prylar du inte behöver. NR 10 för bort slagg från kroppen och behöver du rensa men inte klarar av det är detta salt för dig. Du behöver ”rensa i röran” eller göra dig av med saker, personer eller annat som har tagit din energi.  

NR 11 SILICEA

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Brunaktig beläggning på tungan, kan ha en känsla av att det finns hårstrå på tungan fast det inte finns. 

Tecken i ansiktet:

Djupt insjukna ögon, mycket kråkfötter och rynkor i ansiktet. För de som får sådant tidigt är det viktigt att sätta in NR 11, men även för personer 60 år och över kan det förebygga så att det inte blir så mycket.  
Fysiskt: NR 11 är ett bindvävsmedel stärker bindväven. Den hjälper till att utsöndra slagg från kroppen, svett, varbildning, eller annat, så den fungerar bra för att rena blodet. Också bra för de som har bölder och finnar, sköra naglar och glanslöst hår. Det kallas för skönhetssaltet.

Fysiska problem:

De som är svaga och måste gå och sova typ 20 minuter för att klara av dagen samt de som inte blir pigga av att sova.

De lättskrämda och de som är ljud- och ljuskänsliga. 

De som har svårt att hitta rätta ord.

Psykiskt och Själsligt: 

De som behöver sätta tydliga gränser för vad man tillåter andra att begära av en. De som säger JA men menar NEJ. De måste lära sig att sätta gränser hitta sin inre ryggrad och stå upp för vad de egentligen vill och menar.  

NR 12 CALCIUM SULFUR (kalciumsulfat)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Den passar för många tungor!

Tecken i ansiktet:

Trött utseende och akne eller hudproblem

Fysiska problem:

Den jobbar med alla former av varbildningar, gult, grönt, från bihålor, tonsiller eller variga finnar, bölder mm. Behövs för njurar och urinblåsa skall hjälpa till att rena eller bli av med inflammationer. Hjälper till att rena blodet. 

Den har en katalysatorfunktion och kompar väldigt bra med många av de andra salterna och gör att upptag av andra cellsalter blir bättre. Den kan ges vid alla kroniska sjukdomar ca 4-5 tabletter per dag. Om någon gärna vill ha barn kan denna NR 12 och NR 2 ges till både mannen och kvinnan, 4 tabletter per dag.

Psykiskt och Själsligt: 

Den är bra för de som ska fatta beslut om något men inte kommer till skott. Ge då 1 tablett 3 gånger per dag i 3 dagar, 3 dagars paus sen ta den och fortsätt så under en månad eller mer. Hjälper till att hitta nya vägar, hitta nya rutiner, att ta sig ur gamla hjulspår, att lösa problem, bli mer kreativ. Ta en annan väg till jobbet, handla i en annan affär, borsta tänderna med andra handen och så vidare, allt för att jobba med det kreativa hos dig. 

 

Paketerbjudande!


Cellsalt nr 1-12 plus Handbok Biokemiska Vävnadssalter

Paketpris: 1.249 kr (ord. pris 1.511 kr)


 
Hoppas denna genomgång har kunnat hjälpa dig att hitta rätt bland cellsalterna. Om du känner att du behöver vägledning för att få just den produkt du behöver är du varmt välkommen att kontakta mig för att få personlig rådgivning genom att boka en telefonkonsultationer via måbranaturligt.se


 
Nu över till dig; har du använt cellsalter någon gång, och vad har du fått för positiva effekter av det? 

MåBra

Christina Sjöqvist
Cert. Närings- och fytoterapeut
 

-- Denna artikel har jag sedan tidigare skrivit för måbranaturligt.se  --

Homeopati är en av de mest kända och använda behandlingsformerna i Europa. Tre av fyra européer känner till och många har någon gång använt sig av homeopati.
Hur fungerar homeopati? Vad är de homeopatiska medlen gjorda av? Detta och en del annat kommer du att få lära dig i detta och nästa blogginlägg.

En del kritiserar homeopati och ställer sig frågande till hur kan något som har väldigt få molekyler kvar kan vara verksamt i kroppen och påstår att det enbart handlar om placeboeffekt. Men homeopati fungerar även på djur så det måste finnas en annan förklaring.

Homeopati i Sverige kontra andra länder

I Sverige är det fortfarande en okänd terapiform för många, men i många andra länder i Europa har homeopati en central plats även i sjukvårdssystemen.

Många apotek i Europa säljer homeopatiska läkemedel över disk. Och även på vissa sjukhus kan man välja om man vill ha homeopatisk medicin (utan biverkningar) eller kemisk medicin (med biverkningar).

I Tyskland, som är homeopatins moderland, är 10% av alla läkare specialiserade på homeopati och ytterligare 10% ordinerar det i sin praktik.

Även i England har homeopati en central plats. Det finns fem homeopatiska sjukhus som alla är anslutna till National Health Service.

I Frankrike är 70 % av läkarna positiva till homeopatiska läkemedel och kan ordinera sådana till sina patienter. I sju av de medicinska universiteten kan man även studera kurser i homeopati.

Men i Sverige är det lite annorlunda. Apoteken är statliga och Sverige har en stark kemisk industri som dominerar läkemedelsförsäljningen. Dessa läkemedelsföretag står för den mesta av vidareutbildningen av läkarna.

Lika botar lika

Medicinens fader Hippocrates menade att ”lika botar lika”.

Den tyske läkaren och apotekaren Samuel Hahnemann hade läst detta och ville testa på sig själv. Under sitt översättningsarbete av medicinska böcker lärde han sig att bark från ett träd kallat cinchona botade malaria. Han intog barken själv, utan att vara sjuk i malaria, och fick malarialiknande symptom, som hög feber, frossa och hjärtklappning ett par dagar. Sedan gav han mald bark till patienter som hade feberfrossa och de tillfrisknande. Den här upptäckten, att lika botar lika, gjorde honom eld och lågor.

Likhetsprincipen innebär alltså att en substans som kan producera ett symptom hos en frisk människa kan läka samma symptom hos en sjuk människa.

Detta är väldigt annorlunda mot hur man jobbar i sjukvården då man istället undertrycker symptom. Man har mediciner som har anti-, blockerare-, eller antagonist eller hämmare i namnet. Dessa mediciner trycker ner kroppens vitalkraft och energin i kroppen blockeras.

Ett exempel är hur man behandlar eksem med kortison, det leder ofta till att det ser bättre ut. Men vad som händer är att eksemet ”flyttas in” i kroppen och personen kan senare utveckla astma. Men man ser inte sambandet mellan eksem och astma. I vår klinik har jag träffat många med dessa problem.

Men i stället för att förflytta eksemen in i kroppen lyfter det homeopatiska läkemedlet upp det till ytan. Det gör att man kan få en förstförsämring eller utrensningssymptom, vilket är positivt för då vet man att man är på rätt spår. Man behöver alltså bli sämre innan man blir bättre.

Läkningssymptom

Några av de symptom som kan förekomma:

 • Förstförsämring av den åkomma man lider av. (Det brukar inte hålla i så länge, kanske några dagar till en vecka). I vissa fall kan det bli en omedelbar förbättring.
 • Andra fysiska symptom kan uppkomma, bara efter ett par timmar till några dagar.
 • Man kan känna att man får mer energi och den trötthet som man lidit av försvinner.
 • Ibland kan undertryckta känslor som sorg, ilska, depression eller annat komma upp till ytan.

Både fysiska och psykiska symtom kallas för läkningssymptom. Det är läkningskraftens omedelbara reaktion på att det är rätt medel.

Homeopatmedel jobbar alltid inifrån och ut. De börjar alltid med de livsviktiga organen som läks först. Därefter de mindre livshotande symptomen, till exempel eksem som oftast försvinner sist. Emotionella symptom läks före fysiska.

Sen finns principen om ”sist in först ut”. De symptom som man har haft längst tid tar ofta längst tid att läka.

Enkelmedel kontra komplexmedel

Enkelmedel jobbar endast klassiska homeopater med, medan komplexmedel ofta kan användas av andra som inte är utbildade.

I vårt sortiment har vi Reckerweger medel som är komplexmedel. Om du har funderingar på vilket som kan vara bra för dig kan du alltid höra av dig på våra telefontider.

Vi har även mycket bra medel av Jiba som är otroligt potenta. Även här kan vi hjälpa dig att hitta rätt medel.

Nu över till dig: Har du använt dig av homeopatiska medel och hur har det hjälpt dig? Kommentera här nedan i kommentarsfältet och dela artikeln på facebook.

MåBra
Christina Sjöqvist

Cert. Närings- och fytoterapeut på MåBra Kliniken i Trelleborg

 

Att få ordning på hormonerna är viktigt för alla – både kvinnor och män. Det gäller både om du planerar en graviditet eller inte.

Ha koll på din menscykel

Försök att hålla koll på din menscykel. En normal menscykel är ca 28 dagar. En del har längre och en del har kortare, men det optimala är 28 dagar. Det finns appar och fertilitetsdatorer för att lättare hålla reda på var man befinner sig i cykeln.

Har man längre eller kortare är det ofta för att det inte är balans på hormonerna. Men även om man har 28 dagars cykel kan man ha PMS och då är det också ett tecken på att något är i obalans.

- Läs mer: Att tänka på när du slutar med preventivmedel

Mens är normalt

Mens är en helt normal del av kvinnors liv. Att stoppa mensen med hjälp av olika syntetiska p-medel kan få allvarliga konsekvenser, något som vi redan har behandlat i tidigare artiklar.

Din hormonhälsa

För att vara helt säker på hur det står till med dina hormoner, kan du göra ett hormontest. Det är ett salivtest som skickas till laboratorium och i provsvaret får du se vilka av dina hormoner som du har för mycket eller för lite av.

Lär dig om dina hormoner

Sorgligt är att många kvinnor lär sig inte om sina hormoner. Hela samhället tar tyvärr mest bara männens hormoner i åtanke och det vi lär oss om kvinnliga hormoner i skolan är alldeles för generellt och ytligt.

Vi känner till att testosteron är det manliga hormonet och östrogen det kvinnliga. Men där slutar också mångas kunskap. Att vi som kvinnor ska ha både östrogen och testosteron, tillsammans med ett tredje viktiga hormon - progesteron, har många missat att lära sig.

Här kommer en liten översikt på våra två vanligaste hormon - östrogen och progesteron.

Östrogens uppgift i kroppen

 • Bygger upp slemhinnan
 • Reglerar menscykel
 • Stärker vaginal vävnad och förhindrar torrhet
 • Minskar benförlust
 • Minskar risk för hjärtattacker
 • Föryngrande
 • Humörhöjande
 • Höjer hudens fuktighet
 • Ökar blodtillflödet till hjärnan stimulerar hjärnceller

Progesterons uppgift

 • Viktigt graviditetshormon
 • Balanserar upp östrogen
 • Lugnar och bidrar till god sömn
 • Minskar mensblödning
 • Minskar fettlagring
 • Motverkar hormonutlöst cancer (bröst)
 • Minskar arterioskleros
 • Stärker hjärnvävnad, minne
 • Förbättrar vätskereglering
 • Stöttar fostrets intelligens
 • Skyddar mot missfall
 • Motverkar PMS
 • Stimulerar ny benbildning
 • Motverkar bröstcystor
 • Motverkar depression
 • Främjar sköldkörtelhormonets verkan
 • Normaliserar blodsocker
 • Minskar blodtryck, stärker hjärtat
 • Skyddar mot livmodercancer
 • Skyddar mot vaginala infektioner
 • Öka känslighet för östrogen
 • Höjer HDL, minskar triglycerider
 • Återställer sexlust
 • Förelöpare för kortisolsteroider & andra steroidhormoner
 • Skyddar mot biverkan av östrogen & östrogenöverskott
 • Ökar fysisk uthållighet
 • Minskar sötsug
 • Viktig för tymus
 • Minskar irritation & ängslan
 • Minskar testosteronobalans

Östrogen och Progesteron i harmoni

I min kliniska verksamhet och långa erfarenhet kan jag konstatera att det allra vanligaste är östrogendominans, vilket betyder att många kvinnor lider av hormonella besvär som orsakats av att de har för mycket östrogen i kroppen i förhållande till progesteron.

Östrogendominans ökar sköldkörtelbindande proteiner i blodet och det innebär att T3 och T4 blir lägre, den totala mängden av dessa viktiga sköldkörtelhormoner som kan komma in i cellen minskas.

- Läs mer: Boosta din fertilitet genom att stödja HPA- och OAT-axlarna

Symtom på för mycket östrogen:

 • Bröstcystor eller ömma bröst
 • Vätskekvarhållning
 • PMS
 • Låg kroppstemperatur
 • Underfunktion sköldkörtel
 • Endometrios
 • Sömnstörning
 • Sötsug
 • Livmoderkramp
 • Infertilitet
 • Depression och oro

Det finns även de som har för låga östrogenvärden.

Några av dessa symptom kan vara:

 • Värmevallningar och nattliga svettningar
 • Minskad verbal förmåga
 • Trötthet
 • Huvudvärk och migrän
 • Vaginala infektioner
 • Urinvägsinfektioner
 • Torra slemhinnor
 • Gråtmild

Känner du igen dig av någon av listorna?

Då är det dags att göra något åt din hormonobalans.

- Läs mer: Boosta din fertilitet genom att förbereda kroppen för en graviditet

Det går att få ordning på sina hormoner!

Det du behöver göra är att:

 1. Lära dig om dina hormoner
 2. Leva hälsosamt, anpassat efter våra kvinnliga hormoner och menscykel
 3. Ta tillskott av viktiga näringsämnen som behövs för att ha en normal menscykel (Female Multiutrient och Female Balance rekommenderar jag)
 4. Ta bioidentiska hormontillskott
 5. Använda örter som hjälper till att balansera hormonerna (Thrivagen som bland annat innehåller Agnus Castus)
 6. Stödja kroppen i att rensa överskottöstrogen genom att detoxa levern och stärka tarmen

- Läs mer: 10 anledningar att balansera dina hormoner

Lite kort om Bioidentiska hormoner

Att använda bioidentiskt hormon är ett snabbt sätt att få ordning på sina hormoner på och i många fall helt nödvändigt. Bioidentiska hormoner liknar vår egen kropps hormoner – de har samma molekylstruktur och har inga biverkningar, som de syntetiska har.

Vissa hormoner kan läkare skriva ut som bioidentiskt progesteron - Utrogestan. Men tyvärr skrivs dessa bara ut när det gäller graviditetsbehandlingar.

Så om de inte vill skriva ut det får man istället använda krämer. ProgesterAll är en fantastisk kräm som vi sålde mycket av tidigare och de som använde den mådde mycket bättre av den. Tyvärr förbjöds de av läkemedelsverket i Sverige 2018. Men det finns att köpa i andra länder i Europa som tillhör EU.

Progesteron finns även i homeopatisk form.

Att rensa bort överskottshormoner

Viktigt när man har för högt östrogen är att börja med att rensa bort överskottshormonerna. De samlas i levern och belastar den.

Till hjälp för detta har vi med framgång använt:

Meta I 3 C som innehåller Indole-3-carbinol har visat sig vara viktig att skydda kroppen mot överskottshormoner som östrogen.

Rödklöver som innehåller isoflavoner, inkluderat gensistein och daidzein.

Vill du ha individanpassade råd kring din egna hälsa och dina hormoner så är du välkommen på en konsultation hos mig i min klinik eller över telefon.

MåBra

Christina Sjöqvist

Jag såg nyligen ett livsstilsprogram från Danmark där en näringsterapeut hjälpte par som inte kunde få barn. Det var intressant att lägga märke till att många av paren var överviktiga. Det är också min erfarenhet med många som är infertila (inte alltid, men många gånger). Rätt vikt är rätt viktigt (tillsammans med en bra hälsa) för att kunna bli gravid och bära ett barn.1 

Övervikt, diabetes och infertilitet

54% av alla, både män och kvinnor är överviktiga. BMI hos kvinnor är ofta mer än 30 och detta är något som har ökat de sista åren. Om en person har över 30 i BMI (detta gäller båda könen) kan göra det mer problematiskt att bli gravid.

Vid IVF kliniker tar man oftast inte emot patienter som är överviktiga då det minskar chanserna att kunna bli med barn.

Att gå ner bara 5% i vikt kan för många vara det som behövs för att återställa en normal ägglossning och menscykel.

En studie har visat att en kvinna som gick över 29 i BMI minskade chansen att bli gravid med 4% i jämförelse med en kvinna som hade BMI på 25. Varje steg ovanför 29 minskar möjligheten att bli gravid med ytterligare 4%. Så även om man bara går ner lite så ökar chansen stort. 2

Hur hänger din vikt ihop med din fertilitet?

Man har upptäckt att kvinnor som är överviktiga ofta har mensrubbningar och en störning i HPO-axeln (hypothalamic-pituitary-ovarian = hypotulamys, hypofysen, äggstockar) vilket är systemet som bland annat sköter när ägglossningen ska ske och vilket ägg som ska släppas. När denna axel är störd på grund av för mycket fett kring midja och mage (finns fler faktorer som kan störa) sker oftast inte ägglossningen regelbundet och menscykeln blir rubbad, något man ofta ser hos kvinnor med PCOS.3,4 

1. För mycket fettceller leder till obalans av hormoner.

Bland annat producerar fettceller androstendion som är ett mellansteg mellan kvinnliga och manliga könshormoner. Hos en kvinna kan androstendion tillverka mer östrogen vid behov. I vanliga fall producerar äggstockarna östrogen. För mycket fett leder alltså till för mycket östrogen, för mycket östrogen gör att kroppen reagerar som om du tog preventivmedel och/eller redan var gravid. Du blir mer svullen och din ägglossning stängs av.5

Men även män som är överviktiga får för mycket östrogen i sin kropp vilket gör att de får sämre och färre spermier.

Ökade fettceller ökar även leptin i kroppen, vilket är ett hormon som kan påverka ämnesomsättning, energi m.m. För mycket leptin påverkar dock nervsystemet och en annan axel, HPG-axeln, negativt vilket leder till infertilitetsproblem.6 

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att balansera HPA- och OAT- axlarna"

2. Övervikt kan leda till insulinresistens

Stress ökar kortisolet och gör att insulinet ökar. Annat som ökar insulin är snabba kolhydrater. Även om man inte har utvecklat diabetes är för hög vikt många gånger ett förstadium till diabetes.

Insulinresistensen i sig själv kan också leda till viktuppgång vilket gör att du får problemen som föregående punkt tog upp.

Börjar du få insulinresistens (eller till och med diabetes) kan det leda till att din kropp inte kan producera ägg, ägglossningen hoppar och din mens uteblir.

3. Ökar risken för missfall

Är man överviktig kan du också löpa större risk att få missfall. Trots insulinresistens och hormonobalans kan man ha fått ägglossning, men problemet är att ägget inte var av bra kvalité.

Övervikt påverkar barnet negativt

Att gå ner i vikt innan man blir med barn är också fördelaktigt för barnet längre fram i livet. Man har märkt att barn som föds av kvinnor som är överviktiga själva har större risk att både bli överviktiga och få hälsoproblem senare i livet. Detta kan ha att göra både med epigenitik (gener som slagits av och på) men också på grund av själva livsstilen som kanske många gånger inte är hälsosam.

Därför är det viktigt både för män och kvinnor med rätt vikt, annars är det svårare att bli gravid och få friska barn.7 

Kom dessutom ihåg att det är mycket lättare för en kvinna att göra livsstilsförändringar, som att gå ner i vikt, om hennes partner är med på det. Så gör det tillsammans, det kommer hjälpa er båda i längden att bli med barn och öka er hälsa generellt sätt samt stärka ert förhållande!

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att förbereda kroppen på graviditet"

Bästa sättet att gå ner i vikt för att boosta fertiliteten

Det finns kurer, dieter och även kirurgiska ingrepp. Men vad är långsiktigt den bästa metoden för att gå ner i vikt för sin hälsas skull och för att kunna bli med barn och föda hälsosamma friska barn?

Livsstilsförändringar!

Det finns ingen genväg. Det handlar om dina val varje dag, kost, träning, tankar, rutiner och sömn.8 

Lättaste sättet att börja är inte som många tror att träna sig smal. Det lättaste sättet att gå ner i vikt och kunna göra livsstilsförändringar som håller i längden är genom att börja med att ändra och införa bra kostvanor.

- LÄS MER: "Att tänka på när du slutar med preventivmedel"


Ändra kostvanorna


Genom att äta hälsosamt och undvika sådant som höjer insulinet som godis, läsk, kakor, mackor, pasta och dyl. kan man komma långt med att gå ner i vikt. Någon berättade att på ett år hade han gått ner 10 kg bara genom att dra ner på osten och smörgåsar och att inte dricka vin till måltiderna.

Alla är vi biokemiskt olika och vi kan ha olika behov.

Dra ner på snabba kolhydrater!

Men rent generellt kan man säga att äta mer rätta fetter och proteiner gör att man blir mätt och mer tillfreds i kroppen. Då har man inte så stort behov av att få i sig snabba kolhydrater. De vita produkterna (socker, mjölk och vete) och lättuggad mat (mackor och pasta...) går lätt in och fort ut i blodbanan där den höjer blodsockret fort men lika fort kommer det att sjunka – vilket leder till att man blir sugen på något för man känner att man behöver höja blodsockret.

Mat med bra fetter, protein och kolhydrater (i rätt mängd) har en balanserande effekt på vårt blodsocker. Tyvärr är det är alldeles för lätt att få i sig för mycket socker – det finns överallt! Livsmedelsproducenterna har stoppat ner det i all möjlig sorts "mat" och ändrat namnet på det så om man läser på innehållsförteckningen ser man inte ordet socker. Men andra namn som höjer kolhydraterna är Dessa inbegriper:
Socker, vitt mjöl, vitt ris och snabbris, pasta, potatis, godis, kakor, läsk, juice. Om du gärna vill äta potatis som ju är snabba kolhydrater, kan du koka dem och lägga dem i kylen för att använda dagen efter. Då kan du steka dem eller värma dem i ugnen eller t o m göra potatismos av.

Socker

Socker är bland det värsta du kan äta om du vill gå ner i vikt! Förstår att det kan vara svårt, men du behöver sluta med socker!

Långsamma kolhydrater

Nyttig mat som inte är processad är bland andra: råris, fullkorn, quinoa, surdegsbakat grovt bröd (utan vete) linser, bönor, baljväxter och alla grönsaker. Frukt och bär är bättre än juice eftersom de har fibrerna som de har gör att kolhydraterna blir långsammare i kroppen.
Ät sura livsmedel som gör att kolhydrater tas upp långsammare. Drick till exempel vatten med citron eller äppelcidervinäger innan du äter. Eller ta en saltsyratablett som HCL, Metagest eller Digest.

Bra fett

Fetter från växtriket, som inte är behandlat, raffinerat eller uppvärmt. Bra enkelomättade fetter är: kallpressad rapsolja, olivolja och kokosolja är bra att ha i matlagning. Även mandlar, hasselnötter, cashewnötter och avokado.
Andra bra källor är feta fiskar, som strömming, sill, makrill, lax de innehåller också omega 3 fett.

Bra proteinkällor

Det är bönor, baljväxter, linser, ärtor, quorn, havre, tofu, nötter och frön, fisk, skaldjur, ägg, nötkött, kyckling. (Jag rekommenderar inte fläskkött, mer om detta i en annan artikel). Även vissa mejeriprodukter innehåller både fett och protein som kvarg, yoghurt, lagrade ostar, (jag rekommenderar inte mjölk vid fertilitetsproblem). Det är bra om varje måltid kan innehålla något protein och fett. Det gör att blodsocker inte höjs och du kommer att känna dig mätt längre tid.

Sluta med alkohol!

Jag säger inte att alla behöver sluta med alkohol. De flesta behöver minimera – ja. Men du som kämpar med fertilitet på grund av vikt kommer märka stor skillnad när du slutar med alkohol. Detta är för att alkohol kan härma östrogen i kroppen. Och som du redan vet – för mycket östrogen leder till hormonobalanser, utebliven ägglossning och kroppen kan inte bli gravid.

Det här gäller mannen med! Dricker han för mycket kommer hans spermier att bli onormala, med två svansar och/eller för stora huvuden.

Så vill ni bli med barn, dra ner på alkoholen REJÄLT. (Du kommer ändå inte dricka alkohol under din graviditet och amning så varför inte börja innan?)

Kaffe

Så fort du får i dig kaffe sätts kortisolproduktionen (stresshormonet) igång. Stress ökar risken för att du går upp i vikt vilket minskar din fertilitet.

Men inte bara detta! Kortisol och progesteron letar sig fram till SAMMA cellreceptorer. De är konkurrenter. Problemet är bara att kortisol ALLTID vinner – vilket leder till progesteronbrist!9

Ät regelbundet

Frukost, lunch och middag ett eller två mellanmål är bra att få i sig. Ät med ca 3-5 timmars intervaller.

Planera maten

Det är livsnödvändigt för kroppen att få det som den behöver och då behöver du kanske göra ett matschema. Handla hem, laga själv och ta med matlådor i stället för att äta ute när du jobbar sparar du mycket pengar på. Då behöver du ta en kväll i veckan och göra storkok och fylla på lite matlådor som du fryser och tar med dig till jobbet. Att handla en gång per vecka spar mycket tid och man behöver inte ströhandla, för då kommer kanske en del med som inte skulle komma med om man planerat bättre.

Kom ihåg: handla inte när du är hungrig och har ett lågt blodsocker.

MåBra 
Christina Sjöqvist

Källor:

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8567797/

2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077317/

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5845358/

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466056/

5) https://theconversation.com/how-does-being-overweight-affect-my-fertility-95224#

6) https://www.fertstert.org/article/S0015-0282
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12551775/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5427383/#

7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456969/

8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19072520/

9) https://www.natkringoudis.com/5-foods-you-think-are-healthy-that-are-making-you-fat-and-fertility-challenged/

Sida 1 av 6

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB