Depression och Mental Hälsa

I dag lider många, särskilt yngre, av depression, ångest och andra mentala hälsoproblem. Något som gör den här typen av problem svårt att hantera är att den inte syns utanpå. En leende framgångsrik människa som alla tycker verka ha det hur bra som helst kan vara djupt deprimerad och till och med självdestruktiv. 

Den inre mentala plågan är minst lika verklig och kan till och med påverka någon mer negativt än någon som har andra problem, som magont eller värk i kroppen. 

 

Ur en funktionsmedicinsk synvinkel

Vi som jobbar med funktionsmedicin försöker se hela kroppen som en helhet och försöker att alltid hitta grundorsaken till problemet. Man föds inte med depression lika lite som man föds med reumatism. 

När man jobbar med kroppen som en helhet ser man hur det psykiska och fysiska ligger mycket nära varandra. Hur man mår fysiskt påverkar det psykiska, lika mycket som det psykiska kan påverka en fysiskt. Därför är det viktigt att jobba med båda delarna. 

Depression

Många gånger kan det ligga obearbetade trauman bakom depressioner. Men vi har även märkt att den kemiska obalansen (man brukar säga att depression är en kemisk obalans i hjärnan) många gånger är orsakade av hormonrubbningar som i sin tur är orsakad av fysiska problem.

Låt oss se på några av dessa:

Den allergiska hjärnan

En vanlig orsak till depression är att hjärnan inte får rätt näring, vilket många gånger kan bottna i en matallergi, eller att man helt enkelt inte äter rätt mat för hjärnan. Eftersom hjärnan är en en stor "fettklump" är det till exempel viktigt att den får rätt sorts fett i rätt mängd. Et sådant viktigt fett är Omega-3, i synnerhet höga doser DHA – då fungerar signalsubstanserna bättre.

Allt blod går till tarmen för att hämta upp näring, transporteras vidare till levern och sedan vidare ut till hela kroppen, hjärnan inkluderat. Finns det IgG-antikroppar (fördröjd matallergi) har det direkt påverkan på hur hjärnan mår. Exempelvis mår många bättre när de slutar äta gluten.

- Läs mer: "Vilka behöver undvika gluten?"

Men matöverkänslighet är inte den enda orsaken till att hjärnan inte fungerar optimalt. Även om man äter "hälsosam" mat kanske det inte är just det du äter som din kropp behöver. Vi är olika och unika och man kan behöva äta en kost som är anpassad efter kroppstyp eller blodgrupp.

- Läs mer: "Blodgruppernas betydelse för hur du bör äta"

Signalsubstansobalans

Det är lätt att ta till sötsaker när man känner sig nedstämd. Det ger en snabb glädjekick men leder i själva verket bara till en nedåtgående spiral där depressionen blir djupare. Sockret förvärrar inflammationen i kroppen och påverkar blodkärlens förmåga att expandera och dras ihop vilket leder till sämre blodflöde, och därmed mindre blod till hjärnan. Det man då i stället behöver är högkvalitativa proteiner vars aminosyror kan bli byggstenar till serotonin och andra signalsubstanser.

Dessutom liknar sockermolekylerna serotoninet och kan konkurrera ut denna viktiga signalsubstans, vilket leder till brist på serotonin.

Att undvika socker är mycket viktigt för någon som lider av depression.

Hormonella problem

Många kvinnor som lider av depression går även på p-piller eller annat hormonellt preventivmedel. Detta rubbar hela hormonsystemet och orsakar många kemiska obalanser i kroppen. Många märker att deras mentala hälsa påverkas mycket positivt av att sluta med p-piller och att balansera hormonobalanser, bland annat genom att öka progesteronnivåer i kroppen. 

- Läs mer: "PMS - är antidepressiva lösnngen?"

Läkemedelsbiverkningar

Det finns en del vanliga läkemedel som har depression som biverkning. Det kan vara bra att du kollar upp vad du äter för läkemedel och kontakta din läkare för hjälp med att dra ner eller justera läkemedel.*

Det finns hopp

Det finns hjälp att få för dig som kämpar med depression*. Vi på Må Bra Naturligt kan hjälpa dig att återfå balansen i livet med hjälp av kostförändringar och kosttillskott. Boka gärna en konsultation redan i dag.

*Detta handlar inte om djupa och allvarliga depressioner! Dessa hänvisas till sjukvården.


Ångest

En del som lider av depression kämpar även med ångest. Men det finns även de som inte är deprimerade som lider av ångest. Det finns helt klart samband och gemensamma orsaker till att kroppen och känslorna reagerar på ett sätt som orsakar psykiskt lidande. 

Men här kommer några vanliga orsaker till ångest:

Stress

Både inre och yttre stress sliter på kroppen vilket påverkar våra känslor och våra reaktioner. När vi utsätts för stress är det många funktioner i kroppen som jobbar hårt för att återupprätta harmoni och balans. Men när stressen blir för långvarig eller för påfrestande blir de här organen slutkörda. Kontrollcentrumet i hjärnan, Hypotalamus, som styr våra stresshormoner är länken mellan vårt endokrina och autonoma nervsystem. Vilket betyder att när vi är stressade påverkar detta även våra hormoner negativt. 

- Läs mer: "Boosta din fertilitet genom att balansera HPA- och OAT-axlarna"

Brist på viktiga hormoner och signalsubstanser

Att minska stressen är a och o. Men det kan behövas balansera upp de eventuella obalanserna i kroppen som har hänt till följd av stressen. Bland annat har många med ångest progesteronbrist. Progesteron är ett mycket viktigt hormon för en fungerande menscykel. Progesteron hjälper även till med bildandet av hjärnans viktiga signalsubstans GABA. 

GABA är en signalsusbstans som hjälper till att motverka överreaktioner (ilska, rädsla, oro och ångest bl.a.) från det limbiska systemet. 

- Läs mer: "Varför har ångest blivit en folksjukdom?"

Det finns hopp!

Kämpar du med ångest finns det mycket du kan göra. Både för att lindra ångesten när den är på väg att yttra sig. Men även djupare än så - genom att rätta till obalanserna i kroppen och förebygga genom att minska stressen och hjälpa kroppen att hantera stress med hjälp av rätt näring. 

När du kommer på ett besök hos mig kommer vi att kunna försöka ta reda på vad som är orsaken till just din ångest och lägga upp ett skräddarsytt livsstilsprogram för dig som kommer kunna hjälpa dig att må bättre. 

Välkommen på ett besök!

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB