Allergier och intoleranser

Många idag kämpar inte bara med allergier utan även med en mängd olika sorters födoämnesintoleranser som de många gånger inte ens vet om. 

Dessutom verkar det som att var år som går blir allt fler känsliga för pollen. 

Utöver detta finns det även olika sorters allergier mot djur, kemikalier, mögel etc. 

Att lida av någon form av allergi är verkligen inte lätt. Men det finns hjälp att få. Först är det dock viktigt att veta vad det är som orsakar att man fått en allergi eller överkänslighet. När man vet det kan man också gå vidare och må bättre. 

 

Ur en funktionsmedicinsk synvinkel

Inom funktionsmedicin arbetar vi med helheten i kroppen. Istället för att dämpa symtom försöker vi hjälpa kroppen att läka sig själv. 

Just på grund av dolda livsmedelsintoleranser kan andra kroppsdelars funktioner sättas ned och andra allergier, exempelvis pollenallergi, uppkommer. Allt hänger ihop!
Det går inte att försöka läka kroppen och samtidigt utsätta den för de allergener den inte klarar av att ta hand om.
Något av det första vi gör är därför att ta reda på om det finns en födoämnesintolerans innan vi går vidare med behandling.

Allergi kontra födoämnesintolerans

Allergier (IgE-antikroppar) är en allvarlig form av allergi som ger en omedelbar reaktion som klåda, rodnad, svullnad eller anafylaktisk chock. Vi testar inte IgE-antikroppar och rekommenderar dig i stället att kolla upp dessa på vårdcentralen.

När vi talar om födoämnesintolerans (även kallat fördröjd allergi eller allergi typ 3) är det som kallas för IgG-antikroppar inblandat.

Födoämnesintolerans tar sig i uttryck genom att immunförsvaret reagerar på egentligen ”ofarliga" eller "naturliga" ämnen som om de var en fiende.

Att reaktionen är fördröjd (allt från 1 – 48 timmar) gör det svårt att veta att det är maten man åt i går som orsakar huvudvärk i dag; än svårare att veta vilken av alla födoämnen man åt som orsakade reaktionen.

De vanligaste IgG-allergenerna är gluten och mjölkprotein, men även allergener från soja och ägg är vanligt. Man kan dock ha överkänslighet mot en mängd olika födoämnen och därför kan det många gånger vara lämpligt att göra ett matintoleranstest där man kan få reda på vilka IgG-antikroppar man har i blodet.

ImuPro - testa matöverkänslighet

ImuPro testar upp till 280 olika födoämnen. Denna analys kan göras med blodprov från venblod som man kan få be att få gjort på vårdcentral. Det finns vårdcentraler som inte vill hjälpa till med det och i sådana fall kan man ta kapillärt blod istället.

Vad händer i kroppen vid en intolerans?

Om tarmarna får i sig sådant de inte vill ha och saknar det de behöver för att ta hand om och bryta ner det kan det som kallas för läckande tarm uppstå.

Tarmarna har uppgifterna att släppa igenom de näringsämnen som ska ut i blodomloppet och transporteras med blodet till kroppens celler samt hålla borta sådant som inte ska finnas i blodet. När tarmväggarna är skadade och "läcker", eller släpper ut ämnen som inte bör vara i blodet kan även mikrober, toxiner och osmälta matmolekyler läcka ut i blodbanan.

Dessa matmolekyler måste tas om hand av antikroppar som kroppen bildar — en matöverkänslighet har uppstått. För att läka tarmen behöver man undvika dessa för kroppen irriterande födoämnen under en tid tills tarmen läkt.

Vilka symtom kan uppstå?

Med tiden kan matintoleranser och läckande tarm orsaka en mängd olika symtom och sjukdomar som:

 • Allergier (ex. pollenallergi)
 • Eksem
 • Chron’s sjukdom
 • Diabetes
 • Alzheimers
 • ADHD
 • Fibromyalgi och andra värksjukdomar
 • Migrän
 • Depression
 • Astma
 • Energibrist 
 • m.fl.

5 steg för att läka en läckande tarm

Allergier, matintoleranser och IBS beror i många fall på läckande tarm. Vad kan du göra åt det?
 1. Undvik de födoämnen kroppen reagerar på. Du undviker ämnen som du inte tål i ca 5 veckor innan du introducerar ämnet igen. 

 2. Döda alla mikrober, parasiter, candida m.m. med produkter som Malört / Nejlika, Valnötsbark, Pau d’Arco, eller Kaprylsyra. Du kan också inta kombinationer som Ultra Balans och Ultra Detox, som man lämpligen tar tillsammans. Det finns många fler örter och kommer du till mig på konsultation kan jag anpassa vilka som passar dina behov bäst.

 3. Rena kroppen från toxiner och tungmetaller. Det kan ta olika lång tid beroende på vilken typ av toxiner det är. Mighty Detox och CH-77 är produkter som renar från tungmetaller. Det är viktigt att man samtidigt som man renar kroppen från tungmetaller hjälper lever och njurar att kunna rensa ut det. Kom ihåg att dricka mycket vatten, det är viktigt i alla reningsprocesser.

 4. Läk tarmslemhinnan. För att understödja läkningen finns det bra produkter: glutamin, aloevera, Sanukehl Prot och mjölksyrebakterier. Att äta benbuljong och gelatin från nöt ger tarmen rätt aminosyror för att bli återuppbyggd.

 5. Efter en tid kan du börja återinföra vissa ämnen i din kost. Ta ett ämne i taget och vänta ett tag innan du testar nästa ämne. Oftast är det kanske bara ett eller 2 ämnen som du behöver undvika en längre tid, upp till ett år.

Det finns hjälp att få

Skulle du ha en av ovan nämnda sjukdomar behöver det inte nödvändigtvis betyda att du alltid kommer att ha det, även om du hört andra, inklusive läkare, säga så. Det finns många exempel på det. Genom att hjälpa kroppen att läka mag- och tarmsystemet hjälper du hela kroppen till ett friskare liv och kan på så sätt i många fall reversera sjukdomen.

- Patienberättelse: Anja, 17 år

På MåBra Naturligt kan vi i mikroskop kolla i ditt blod om där finns mikrober som inte hör hemma där, det vill säga, om din tarm läcker igenom till blodet sådant som inte ska finnas där. Du får hjälp att läka din tarmslemhinna genom att undvika mat du inte tål och tillföra sådant som bygger upp samt genom att rena kroppen från sådant som inte ska finnas där, som toxiner, parasiter och candida.

Med tiden kommer du kunna återinföra de flesta födoämnen i din kost!

Vi har många erfarenheter av ha hjälpt människor att bli av med en mängd olika symtom och sjukdomar orsakade av födoämnesintoleranser.

Välkommen du också! Din hälsa är vårt mål!

 

Toxiner som vi utsätts för

Toxiner från luften, tillsatser i maten, bekämpningsmedel på grönsaker och frukter, vaccinationer, mediciner och toxiner som bildats av för mycket inflammationsframkallande mat m.m. bidrar till en enorm belastning för koppen. 

Kroppen jobbar ständigt med att avgifta toxiner. Men blir det för mycket av dem blir avgiftningsorganen överbelastade. Man likna det vid en soptunna som aldrig blir tömd och till slut rinner det över.

Mängden E-ämnen, färgämnen, smaktillsatser, förtjockningsmedel, aspartam, glutamat, m.m. som finns i vår mat, har ökat enormt, även om det på senare tid skett ett visst uppvaknande — hos vissa.

Även bekämpningsmedel från jordbruksindustrin påverkar. Och även om vi i Sverige har stränga restriktioner om vad som får användas och inte användas — kom ihåg att mycket av vår mat importeras.

Dessutom: Bara för att det tillåts i vår mat betyder inte det att alla tål det.

Vill du veta mer kan jag rekommendera boken: ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara” av Mats-Eric Nilsson.


Pollenallergi

Det verkar som det skett en ökning av antalet pollenallergiker bland både barn och vuxna, Det beror på följande faktorer:

 • Läckande tarm

 • Sämre immunförsvar

 • Överbelastning av toxiner 

- Läs mer: Så hjälper du ditt immunförsvar att klara av pollenallergi

Det finns hjälp att få

Genom att jobba med att utesluta födoämnesintoleranser, (även undvika så kallade korsreaktioner - äta säsongsbetonat), läka läckande tarm och stärka immunsystemet har vi kunnat hjälpa fler som haft jobbiga pollenallergier att kunna njuta av våren och sommaren. 

Dessutom finns det flera tillskott och homeopatiska medel som kan fungera som naturliga antihistaminer och hjälpa kroppen att hantera pollenet.

Välkommen på ett besök! Det finns hjälp att få!

- Patientberättelser: Sebastian, 26 år

Rekommenderade kosttillskott vid pollenallergi

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB