Sömnbesvär

Under de snart 25 år jag jobbat med hälsa har jag kunnat se att problem med sömnen är något som allt fler lider av. Detta är naturligtvis oerhört tragiskt då det får så många andra konsekvenser. Det kan leda till att man blir trött på dagtid och inte kan utföra sitt jobb så bra. Att göra stora misstag kan få konsekvenser av stora mått. Det leder även till depression och till slut kanske det till och med leder till utbrändhet. Vi behöver vår sömn, för det är under sömnen, i synnerhet under djupsömn, kroppen och hjärnan reparerar sig.

Sömnbehovet varierar

Behoven av sömn är olika. En del kan behöva 5-6 timmar medan andra mår bäst av 8-10 timmars sömn. Men generellt sett får de flesta för lite sömn!

Orsaker till sömnproblem

Skälen till sömnproblem kan vara olika för olika människor, liksom vad man behöver göra åt det; det som är rätt för en är kanske inte rätt för en annan person med samma problem. Det gäller att hitta grundorsaken.

Några skäl till sömnproblem:

  • stress
  • högt intag av koffein på kvällen
  • energidryck
  • rökning
  • alkohol
  • smärta och sjukdom
  • störande ljud, som  att bo i stan med trafik utanför fönstret eller sova vid sidan om en snarkande partner
  • svårigheter att komma till ro på grund av grubblerier och oro
  • klimakteriebesvär som värmevallningar
  • nattliga toalettbesök
  • näringsbrister
  • mag- och tarmproblem
  • sköldkörtel- och binjureproblem
  • kvinnor som närmar sig klimakteriet, ibland poå grund av minskade östrogennivåer

Sömnproblem kan leda till depression

Många som har sömnproblem får depression, oro och ångest, i olika grad. Immunförsvaret blir nersatt och det i sin tur leder till andra problem. Därför är sömnproblem inget att ignorera. Ta det på allvar och gör något åt det!

 

Liksom det finns många möjliga orsaker till sömnproblem finns det också många olika sätt att förbättra sömnen på. Några av dessa är:

  • Drick inte kaffe senare än kl 12.00 eller sluta helt. Jag har personligen en väninna som jag bodde över hos och hon klagade ofta på sömnen och hade också besökt kliniken för detta. När det blev kväll och vi skulle gå och lägga oss säger hon att hon skall dricka kaffe och frågade om jag ville ha kaffe. ”-Nej aldrig kaffe på kvällen för min del",sa jag, "för då kan jag inte sova. Du klagar ju på sömnen; hur kommer det sig att du dricker kaffe på kvällen. Det är ju uppiggande. ” Denna enkla sanning hade hon inte koll på. De som sover dåligt skall aldrig dricka kaffe efter kl 12 på dagen. Vill du dricka något på kvällen, välj hellre lugnande örtteer.
  • Var uppmärksam på om du sover sämre de nätter när du på kvällen druckit alkohol. Då kan det betyda att du skulle må bra av att sluta med alkohol på kvällen eller helt under ett tag.
  • Titta helst inte på tv, dator, platta eller mobil när det närmar sig tiden för läggdags. Det blå ljuset aktiverar ditt vakenhetscentrum i hjärnan. Läs hellre en bok som inte är alltför spännande.
  • Ha inte mobilen vid sängen eller ens i sovrummet. Anders Hansen som är överläkare och psykiatriker har skrivit en bok som heter ”Skärmhjärnan” där han berättar bland annat om vårt oerhörda beroende av mobilen och hur det påverkar vårt dopamin - belöningssystemet i hjärnan. Många rör sin mobil i genomsnitt var 10 minut under dygnets vakna timmar. De flesta människor lägger ner mer än 3 timmar av sin vakna tid på mobilen, för barn och ungdomar är det 4-5 timmar. Detta är skrämmande. De som hade mobilen på ljudlöst i sovrummet sover minst 20 minuter mindre. Så lämna mobilen utanför rummet om du vill sova bra. Han skriver vidare att i samband med de smarta telefonernas intåg så har personer som söker för psykisk ohälsa och sömnproblem ökat.
  • Att lägga sig vid samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon är också viktigt för att kroppens inbyggda dygnsklocka ska fungera.
  • Mörkläggning av rummet där du sover är mycket viktigt. Om du går upp på natten och tänder en lampa kan det påverka din melatoninhalt. Melatonin är ett sömnhormon som man kan få utskrivet av läkare. Detta är ett naturligt sömnmedel som man tillfälligtvis kan använda sig av. Men bäst är att i längden hjälpa kroppen att producera melatonin själv.
  • Går du ofta upp och kissar på natten? Drick minimalt på kvällen. Drick det du skall på dagen, det är då du behöver dina 2 liter vätska.
  • Nästan alla som har svårt att komma till ro har någon eller några former av näringsbrister. Det är vanligt att det handlar om felaktig magnesium- och kalciumbalans när det kommer till sömnproblem, men det kan avhjälpas relativt enkelt med tillskott. En del mår bäst på bara magnesium medan andra behöver en kombinationen av de båda. Genom att göra en hårmineralanalys kan man få reda på just ditt specifika näringsbehov. Brist på B-vitaminer kan också göra att kroppen inte kan tillverka rogivande signalsubstanser.

     

    Stress gör det svårt att sova

    För mycket stresshormoner i omlopp i aktiverar kroppen. Det bildas för mycket kortisol som cirkulerar runt i kroppen och gör att man får svårt att somna och man vaknar för tidigt. Detta går att åtgärda med naturliga medel. Stress minskar också hjärnans serotoninnivåer. I hjärnans limbiska system finns nerver som innehåller serotonin. När de är urladdade leder detta till långsamma hjärnvågor som i sin tur påverkar sömnen.

    Vid ett besök hos mig

    När du kommer till mig på kliniken kommer vi kunna gå igenom detta mer i detalj och jag kommer efter att ha samtalat med dig, undersökt ditt blod och gjort en scanning med mera för att kunna ge helt individanpassade livsstilsråd. Förutom att du får tips och råd under delen för livsstilsrådgivning kommer jag även kunna ge dig konkreta råd och tips om vilka örter, aminosyror och/eller vitaminer och mineraler du behöver för att få en god natts sömn.

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB