torsdag, 25 mars 2021 14:49

Ta hand om levern så hjälper den dig till ett friskare liv

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(16 röster)

I min scanning med ES-teck maskinen kan vi se olika organ och hur verksamma de är. Man kan se om det finns lite energi i organen eller om de är överbelastade osv…

Många har ett problem med levern och de blir förvånade och säger men jag dricker inte för mycket alkohol! Precis som de tror att bara alkoholister har problem med levern… Det finns de som dricker för mycket, men det finns mycket mer än alkohol som påverkar levern även hos dem som aldrig dricker en droppe med alkohol.

Man skulle kunna säga att lever är som en soptunna. Levern rensar blodet från allt skräp. Men precis som en soptunna behöver den tömmas med jämna mellanrum. Den behöver få hjälpa med att städa bort skräp. Det kan vara sådant som vi andats in, satt på vår hud och sådant som vi äter.
Levern är kroppens viktigaste filter och en lagringsplats för näring. Så då är det ju bra om den inte är överbelastad med skräp.

Men levern gör mycket mer än att bara rena.

Levern ansvarar för vår inre miljö

Kan inte levern rena blodet kommer det ut gifter i systemet som går ut i kroppens alla celler och organ. Allt blod ska ju även försörja hjärnan med näring. Så är inte levern bra påverkas vår hjärna av detta. Man förstår att levern är ett mycket viktigt organ för vårt mående.

Jag tycker det är oerhört synd att man inom sjukvården inte uppmärksammar detta viktiga organ, många gånger upptäcks det inte att den inte mår bra förrän det är för sent. Då kan man redan ha blivit allvarligt sjuk, kanske cancer eller liknande.
Relativt lite resurser, inom sjukvården, är avsatta till att forska på levern. När de forskar handlar det mest om levertransplantationer eller/och cancer. Men att göra något innan det gått så långt är viktigt. Det viktigt att förebygga.

Med ES-teck maskinen som jag nämnde tidigare mäts leverns energi innan det gått så långt som gör att det visar sig på de testerna man gör inom sjukvården. Det är bättre att förebygga!

Vaknar mitt i natten

Många har problem att de vaknar på natten mellan 1-3 och säger de har svårt att somna om. Detta har många gånger att göra med levern. Varje organ har olika tider på dygnet som den är mest aktiva och just mellan kl 1-3 på natten är det leverns tid. Då renar den och kör på höga frekvenser.

- Läs mer: "Därför vaknar du varje natt kl 3"

Man kan jämföra det med om man utanför sitt sovrum har sin soptunna och sopbilen kommer på natten och skall tömma den, då tror jag att de flesta vaknar. Men bara för att man inte vaknar då behöver inte betyda att det inte finns problem.

Sådana här saker som jag räknar upp här kan ha att göra med en oförmåga hos levern att renas:

 • Hjärndimma
 • Utmattning
 • Årstidsbunden depression
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Gikt
 • Eksem
 • Psoriasis
 • Metyleringsproblem
 • Oro
 • Akne
 • Svullen mage
 • Förstoppning

Leverns viktiga uppgifter

Den har över 2000 uppgifter. De viktigaste är dessa:

 • Den tillverkar gallsyror som bryter ner fetter och skyddar bukspottkörteln
 • Lagrar glukos och glykogen
 • Lagrar vitaminer och mineraler
 • Oskadliggör och fångar in skadliga substanser avgiftar kroppen
 • Analyserar och filtrerar blodet från gifter och annat
 • Skyddar dig med sitt eget specialiserade immunförsvar

Tuff uppgift i en tuff värld. Vår värld är full av obalanser och det påverkar ju kroppen, men ha det finns hopp. Det finns sätt att skydda vår lever på. Och om den inte skulle vara på topp så finns det saker du kan göra för att få den att må bättre!

Levern hjälper oss att lagra leverglukos, vilket är viktigt för att skydda oss mot diabetes. Den lagrar glukosen i form av glykogen i små mikroskopiska fickor på utsidan av levern. Glukos dvs en sockerart är leverns bränsle, detta socker kommer från kolhydrater.

Socker eller glukos är det som driver runt näringsämnen in i varje cell.

Skadligt socker som levern inte mår bra är sockerarten fruktos som bland annat finns i strösocker och fruktos-glukossirap. Men att fruktos är skadligt borde inte få en att bli rädd för fukt och rotfrukter, då dessa har mycket fibrer i sig har sockret en lägre nedbrytningstakt än socker i kombination med fett (som kakor och godis).

Detta lagringsystem är också med att packa undan och lagra hormoner och andra kemiska ämnen.

T.ex om hjärnan behöver mer om blodsocker, så omvandlar levern glykogen till glukos i exakt rätt koncentration. Fantastiskt! Vi har alla känt den olustkänslan som uppkommer i kroppen om det inte finns tillräckligt med blodsocker, man blir skakig, snurriga, rastlöshet och ibland när det är alldeles för lågt kan man bli arg, och ha svårt att koncentrera sig. Dessa dippar hade kommit väldigt ofta om det inte vore för levern arbete.

Men om inte levern är i toppform ja då tar binjurarna vid och pumpar ut adrenalin och kortisol som kan ersätta glukos om det inte finns till hands.

Trött lever

Många lider av en förslöad lever utan att ens veta om det.

Några av dessa tecken kan vara sådant som man inte sätter i samband med levern.

 • Eksem, psoriasis och akne och andra hudproblem
 • Högt blodtryck och hjärtklappning
 • Typ 2 diabetes
 • Årstidsbunden depression
 • Mörka ringa under ögonen
 • Åderbrock
 • Viktuppgång
 • Svullen mage
 • Förstoppning

Levern jobbar med att skydda kroppen och rensa kroppen från virus, bakterier, mögel och avfall från patogena ämnen, tungmetaller, strålning, läkemedel, alkohol, felaktig kost. En del av patogena ämnena kommer även från våra föräldrar, t.ex kvicksilver, DDT och annat kan komma från våra släktingar lägre bak och vi har fått ärva det.

En inflammerad eller skadad lever skickar ut leverenzymer. Det är som nödbloss som en kapten skickar ut när hans båt är i sjönöd. Dessa enzymer som skickas ut är för att slå larm till andra organ ock körtlar att något är på tok, levern behöver hjälp.

I vården kan man testa några av dessa enzymer. ALT, AST GGT, Bland annat. Albumin kan påvisa förhöjda bilirubinvärden.

Men dessa enzymer man mäter visar långt ifrån hur det står till i levern. Ibland kan levern vara mycket dålig och leverenzymvärden är ok. Precis som det går att ha tidiga leverbesvär som inte ger förhöjda leverenzymer.

Fettlever, hjärndimma, metyleringsproblem är andra problem som jag lite längre fram kommer ta upp. Håll utkik efter det.

Må Bra
Christina Sjöqvist
Närings- och funktionsmedicinsk terapeut

 

Läs 6167 gånger Senast ändrad torsdag, 25 mars 2021 17:13
Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB