tisdag, 26 oktober 2021 09:45

Bli av med trötthet och få mer energi

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Är du trött och vill ha mer energi?

Inom snart kommer jag komma med en e-kurs som kommer att gå in på djupet på många av dessa områden.

De flesta som söker till vanliga sjukvården eller till alternativvården klagar på trötthet. Det verkar vara en av de vanligare sjukskrivingsorsaken.

Varför är så många människor trötta idag?

Det finns många olika sorters trötthet: lätt, måttlig, svår och kronisk trötthet. De senare har det gått långt och man kan ha svårt att sova sig pigg. Den svårare tröttheten kan gå över i det som kallas ME eller KTS. Kronisktt trötthetssyndrom är inget jag går in på i den här artikeln, utan jag kommer rikta mig mer till dig som kämpar me lätt till måttlig trötthet.

Dessa tecken ska du vara uppmärksam på:

 • Du vaknar ofta på natten och har svårt att somna om
 • Du känner dig trött stora delar av dagen
 • Du har svårt att ta beslut om saker
 • Dina tankar vandrar och du har svårt att koncentrera dig
 • Du har fler negativa tankar än tidigare
 • Ångest och depression kan göra sig påmind
 • Du är mer känslig för kritik
 • Lättirriterad
 • Omotiverad
 • Arg och frustrerad
 • Ditt humör skiftar snabbt
 • Svårt att varva ner
 • Behöver kaffe för att vakna och alkohol för att slappna av.  

Fysiska symptom kan vara följande:

 • Magproblem, IBS, förstoppning eller diarré
 • Värk i muskler och stela leder
 • Viktökning eller minskning
 • Klump i halsen
 • Tryck över bröstet
 • Huvudvärk och migrän
 • Yrsel
 • Halsbränna
 • Mensrubbningar
 • Eksem, utslag, akne

Lätt till måttlig trötthet kan bero på:

Stress!

Här börjar det ofta - det som leder till trötthet som man inte bara kan sova sig ifrån. Hur mycket man än vilar blir man aldrig pigg - det krävs något mer ändra olika rutiner och kanske ens livsstil och kost. Är man ständigt trött på grund av stress och intre ändrar på något, kan det mycket väl leda till utbrändhet. Utbrändhet tar lång tid att komma igen. Många kommer aldrig tillbaka i sin forna styrka, utan man kommer alltid att ha svårt med att klara vissa saker. Det är därför så oerhört viktigt att lyssna på de tecken som din kropp skickar ut. Men många blundar tyvärr för tecknen och fortsätter i ekorrhjulet.

Sömnproblem

Stress leder ofta också till sömnbrist. Sover vi inte kan inte kroppen återhämta sig, sömnbrist är nästan en epedimi. Många berättar att de har svårt att somna. Andra somnar men vaknar flera ggr per natt. En del har småbarn i sängen som rör på sig och väcker en.

Näringsbrister

Andra orsaker kan vara anemi som beror på järnbrist.

Men det finns även andra brister som  B-vitaminbrist p g a att kroppen kan ha svårt att ta upp B vitamin, därför att tarmen kan vara nersatt. Andra vanliga brister är D vitaminbrist, mineralbrist eller fettsyrebrist.

Läkemedelsbiverkningar

Läkemedelsbiverkningar är vanligt med trötthet som ett av 10 biverkningar, andra vanliga biverkningar är buksmärtor, illamående, långsam puls, huvudvärk osv

Dolda matallergier

Att ha dolda allergier, att inte tåla vissa saker, gör att man kan känna energibrist efter maten. Vad man inte tål är de inte bra på att testa inom sjukvården. Vi tillhandahåller tester som mäter IgG reaktioner i blodet.  

Blodsockersvängningar

Det kan även vara så att blodsockersvängningar gör att du dippar. En kost med för mycket kolhydrater och socker gör att ditt blodsocker åker berg-och-dalbana, vilket kan leda till insulinresistens och en mängd andra problem.

Graviditet

En del har haft tuffa graviditeter, eller ha svårt att återhämta sig efter en graviditet. Detta är viktigt att tillföra det kroppen behöver. Jag brukar tänka på att djur är man väldigt noga med att ge kraftfoder både när de är gravida och efteråt när de diar. Men man är inte lika noga med människor. De eventuella vitaminer som man rekommenderar från apoteket är väldigt låga nivåer av näringsämnen och tyvärr är det inte så bra kvalité.

För mycket eller för lite motion

Andra kanske motionerar för mycket medan andra inte rör sig nästan alls. Båda extrema hållen blir negativt.

Infektioner och antibiotikabehandlingar

Andra har haft jobbiga infektioner, de kan ha fått antibiotika och det kan påverka tarmen negativt. En antibiotika tar oftast död på alla goda bakterier också. Om man måste ta antibiotika är det viktigt att samtidigt också ta probiotika. Det kan också vara så att kroppen kapslar in bakterierna efter en antibiotikabehandling. Då är det viktigt att hjälpa kroppen att bli av med det. Vissa typer av homoepatiska produkter kan lösa upp den typen av inkapsling.

Sköldkörtel och binjureproblem

Andra vanliga orsaker kan vara sköldkörtel och binjurar. De är ju mycket utsatta om man stressar mycket. Ofta skall de organen vara jättelåga eller höga innan man upptäcker det inom sjukvården.

Tungmetaller

Tungmetaller alltifrån plaster till kvicksilver mm. Kan finnas lagrat i kroppen. Tungmetaller samlas oftast i fetterna och fettrika organ.

Lösningen för att återhämta sig vad är det?

1. Ät näringsrik mat, sov och rör på dig

Man behöver få igång bra rutiner. Men tyvärr är det ofta de bra rutinerna som tummas på när man är i stress. Se till att äta på bestämda tider, låt inga möten eller annat komma ivägen för att äta och hålla dina lunchpauser. Håll minst en halvtimmes lunch och har du möjlighet till längre lunchpaus ta en promenad. Lägg dig tidigare än du brukar och se till att du inte håller på med telefon, plattor och datorer i sängen. Läs en bok eller om du har svårt att koncentrera dig lyssna på en bok.

Daglig motion är viktigt. Men om man är trött är det inget bra att gå på gymmet och träna hårt. Bättre är promenader eller lugnare motion. Det är viktigt att känna efter vad som ger dig en bra återhämtning.

Äta bra mat har vi skrivit mycket om. Men det är tex att äta 3 måltider per dag. Med bra näring. Tex att lunchen och middagen innehåller färgrika grönsaker. Varje måltid ska innehålla fett, protein och kolhydrater.

2. Lär dig säga nej till saker även om det verkar vara kul

Dygnet har 24 timmar och man behöver dela in sitt dygn på bra sätt. 1/3 sömn 1/3 arbete 1/3 ledig tid som det inte är meningen att man skall jobba på.

Fundera vad är det du blir glad över

Vad prioriterar jag och värdesätter i mitt liv

Ägna dig mer åt detta än att ta med dig jobbet hem.

3. Ta pauser för att andas och drick vatten

Hur länge sen var det som du tog djupa andetag?

Många suckar och det är ett sätt att få syre. Men djupa andetag påverkar vårt nervsystem och talar om för kroppen att nu är det dags att ta det lugnare. När man är under stress så andas de flesta inte med magen. Det är bra att hålla på magen och känna att magen går ut när man andas in och in när man andas ut. Tips gör så här andas in räkan till tre när du gör det, håll luften i 3 sekunder, andas sakta ut genom näsan räkna till 20. Detta får kroppen att slappna av. Upprepa detta ca 3 ggr. Gör en gång i timmen och drick ett glas vatten. Detta är ett enkelt sätt att få mer syre och få kroppen i ett bättre tillstånd. Passa på att sträck på dig och gör några rörelser också.

4. Prata med någon

Ibland kan det vara bra att prat med chefen och be om mer hjälp eller tala om att du inte hinner med.

Berätta för dina nära och kära att nu behöver du ta det mer lugnt om du inte ska bli utbränd. Du kanske behöver be om hjälp att klara av ditt hem eller annat. Kanske barn om man kan ta uppgifter i hemmet som annars hade vilat på dina axlar.  Eller ta hjälp av att det finns Rut avdrag och ta hjälp av något företag att städa hemmet.

5. Ta dina kosttillskott

Visst är det ironiskt att när man som mest behöver ta sina tillskott som när man är stressad och pressad och kroppen behöver mest hjälp, det är då vi slarvar att ta dem. När vi vi är stressade prioriterar vi ofta in att äta bra trots att kroppen är i storre behov. Under stress behöver kroppen extra av både B vitaminer och C vitaminer och många av mineralerna för att klara av de ökade behov som finns annars blir man - just det - trött!

Jämför det med en bil. Om man ska köra mycket fort är det ännu viktigare med bra däck, olja och bensin. Jag har märkt att många lägger stora resurser på att hålla bilar och sina djur i bra skick, men kan inte tänka sig att lägga det på sig själv. Om du känner att det stämmer in på dig kanske det är dags med en självanalys, hur är det med din självkänsla behöver du kanske jobba med att bry dig om dig själv? Vet du att du är värd att må bra och att det är helt ok att inte köra slut på dig själv?

Det finns mycket att säga om detta och på grund av det kommer jag snart lansera en e-kurs där vi dyker ner lite mer på djupet med vad man kan göra för att ha mer energi till det viktiga i livet.

MåBra

Christina Sjöqvist

Läs 11109 gånger Senast ändrad torsdag, 28 oktober 2021 03:16
Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

Relaterade artiklar (efter tagg)

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB