tisdag, 24 september 2013 14:10

Hjärta och kärl

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Vi vet alla att hjärtinfarkter är en av de största orsakerna till en för tidig död i Sverige.

Läs gärna detta inlägg. Citat från artikeln: "Med hälsosammare leverne kan fler än hälften av alla hjärtinfarkter förebyggas."

"Mer än en miljon svenskar lider i dag av hjärtsjukdom. Det medför lidande för drabbade och anhöriga, men även stora samhällskostnader (61,5 miljarder kronor kostar det svensken)", säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En nära släkting dog i hjärtinfarkt och det fanns ingen läkare som sa till honom att han skulle sluta röka. Istället visar man vägen till rökrummet på sjukhuset. När vi påpekar för honom att sluta röka skulle vara en bra idé ifall han vill må bättre, så svarar han kort att: "ja men det har inte läkaren sagt." Dessutom hade han diabetes typ 2 och drack oerhörda mängder av läsk och alkohol. Detta hade han inte heller blivit varnad för. Självklart bode han ha förstått det själv, men som många andra följde han blint läkarnas ordinationer och om de inget säger om saken så betyder det att man kan fortsätta i samma gamla hjulspår.

Så då kommer vi till frågan vad kan vi göra själva?

Ja det verkar inte som att de tester man gör inom sjukvården är så effektiva, eftersom man inte förebygger fler hjärtinfarkter. Det är inte så att man genom blodprov kan se alla problem inne i kärlen.

Den maskin som jag har kallas ES-Teck och den mäter hjärta och kärl. Läs gärna hur och vad den mäter. Man kan genom att mäta och sen göra livsstilsförändringar för att sen göra ommätning se hur kroppen har reagerat på de förändringar man har gjort. Detta är uppmuntrande för man kan då följa hur ens hälsa förbättras inne i kroppen!

Högt blodtryck - Orsaker till hypertoni?                                                                                                                                  

Många som jobbar med hälsa har sett att livsstilsfaktorer som kost, motion och fetma spelar roll. Det finns sekundär hypertoni som kan beror på följande tillstånd: njursjukdom, tumörer och endokrina sjukdomar. Blodet kan vara för tjockt, minskad diameter på blodkärlen, ökad styvhet och längd på kärlen, endotel dysfunktion. Plackbildning i blodkärlen bl.a. åderförfettning, toxitet orsakat av tungmetaller, oxiderat kolesterol, rökning, oxiderade fetter, fetma och den typiska västerländska livsstienl.

Vid funktionsmedicinka tester har man sett att det är ofta ett behov att fylla på med näring hos många med hjärt- kärlproblem. Detta därför att sjukmanskosten som de flesta äter, inte innehåller tillräckligt med mineraler. För att kolla om just du har en rätt balans rekommenderas att göra en hårmineralanalys där 36 olika mineraler mäts. 

Vad gör man inom sjukvården och vad ger man för mediciner?

Verktygslåda – Läkemedel man ger oftast:                                                                                                                  

Diuretika, Tiaziddiuretika, Loopdiuretika, Kaliumsparande diuretika  (tex lasicx retard, furix, losartan, normorix…) minskar blodtrycket genom att det minskar vätskan i blodet, samt att det stimmulerar ökad utsöndring av salt och vatten i urinen, (detta är oftast det första men sätter in, fungerar inte det så sätter man ihop det med ACE-hämmare.)                                                                                              

Biverkningar: förorskakar oftast att det blir kaliumbrist och brist på andra mineraler. Tecken på kaliumbrist är arrytmier, irritation, trötthet och svaghet. Yrsel, impotens, ökade blodsockervärden, ökad urinsyra, gikt,kramp, muskelsvaghet, huvudvärk, hypokalemi, hyperkalcemi. Kan höja homocystein, höja glukosvärdena, triglycerinvärden.

Ökar behov: av kalium, magnesium, kalcium, zink, phosfor, A-, C-, B-vit, Q10, selen.             

                                                                                                                                   

Betablockerare (Atenolol Mylan, Seloken och seloken zok, tenormin) dessa reducerar hjärtslagen och blockerar bildning av adrenalin.                                                                  

Biverkningar: av betablockerare: yrsel, rasslande andning, ökad risk för diabetes, kalla händer och fötter, stickningar, sämre kognitiv funktion, trötthet, depression, höjer triglycerid värden                                                    

Ökar behovet: av Q10                  

                                                                                                                                            

ACE hämmare, (Enallapril Sandos), minskar hjärtverksamheten genom att begränsa ett enzym som reglerar blodtrycket, det ökar blodcirkulationen och syrestätter hjärta, lever och njurar.                                                                    

Biverkningar: torrhosta under natten, yrsel, huvudvärk, kaliumförlust, nersatt njurfunktion.                                          

Ökat behov av: Q10, magnesium, kaliun, natrium, zink.        

                                                                                                                          

Kalciumblockerare: Minskar sammandragning av kärlen, blockerar flödet av kalcium i kärlväggarna                      

Biverkningar: påskyndar att hjärnan krymper, minskar kognitiv funktion, yrsel, längsamma hjärtslag, förstoppning, ödem, allergi, trötthet, impotens, trötthet, minnesbesvär och koncentrationssvårgheter.                                                                                                                                                        

Ökat behov av: B-vit, Q10, zink, koppar, magnesium. Magnesium är en naturlig kalciumblockerare. Multivitamin som stöd vid hjärtsvikt

Det är synd när de flesta läkarna inte förstår att många av biverkningarna från läkemedel går att undvika genom att ta vissa tillskott. Läkare varnar ofta sina patienter för att ta några kosttillskott. Detta är besynnerilgt då det finns mycket som går bra att ta tillsammans med läkemdel.

Vissa gånger är det så att man har läkemedel men vill bli av med dem. Om man under tiden jobbar med att förbättre sin hälsa  kommer man så småningom kunna dra ner på vissa medel. Det gör man under uppsikt av läkare.

Men man skall komma ihåg: Det är ditt eget ansvar att ta hand om din hälsa och det är inget man bör ge en doktor myndighet att göra. Precis som det är ens eget val och ansvar äta godis, kakor, dricka läsk och annat som inte är bra eller inte. Det är bara du själv som bestämmer över de valen.

Kom gärna och testa dina kärl för att se hur det ligger till med just ditt hjärta!

Läs 6813 gånger Senast ändrad torsdag, 26 september 2013 11:12
Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB