tisdag, 28 april 2020 09:08

Handfasta förslag till fasta

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(9 röster)

Något som jag och min man försöker göra regelbundet är att fasta.

Det är inte så jobbigt som det kanske låter (till och med gubben min går ju med på det, så då kan du också ?).

För att rensa ut gifter som finns i tarmar, lever och njurar på bästa sätt behöver man göra en fasta någon gång då och då. När matsmältningen får vila får kroppen mer energi över till avgiftning och självläkning.

Har man värk, övervikt eller känner sig trött märker man ofta snabbt den positiva effekten av att fasta genom att man går ner i vikt, blir mycket piggare och att värken försvinner omgående hos många.

Jag har märkt att bara fastan i sig hjälper många att bli av med många av de problem de kom till mig för att få hjälp med. När kroppen är ren och fin är det dessutom mycket lättare att sätta igång de självläkande processerna som är så viktigt för att ha en konstant bra hälsa.

Tillvägagångssätt

Nedtrappningsdelen

Din fasta kommer gå mycket lättare och smidigare om du gör en nedtrappning. En sådan nedtrappning kan vara allt från 3 till 7 dagar och är lite beroende på hur din vardagliga kost ser ut.

Vet du med dig att du äter mest skräpmat så behöver du en längre nedtrappning. Men består din vardagliga kost av mycket vegetariskt, fräsch och ren mat så kan en kortare nedtrappning
på 3 dagar gå bra.

Under nedtrappningen äter du inget kött, inga mejeriprodukter, sädesprodukter (som bröd och pasta). Drick ingen alkohol heller under den här tiden!

Din kost ska vara enbart vegetarisk, mycket med grönsaker men mindre med frukt. Lite bönor och linser går också bra. Ät gärna grönsaker som är råa eller fermenterade, men det går också bra att woka, ångkoka och baka i ugnen.

Förslag på menyn under nedtrapppning:

Frukost:

Smoothie på banan, äpple, avokado och vad du har hemma. Mixa med vatten och/eller vegetabilisk mjölk.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.25 1

Lunch:

Härlig sallad på grönsaker du har hemma och kryddor som förhöjer smaken.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.25

Middag:

Grönsakssoppa

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24 2

 

Kom ihåg att du behöver dricka mycket vatten och/eller örtte. 2 liter vatten per dag, ha gärna citron i vattnet. Ju större person desto mer vatten behövs.

Ju bättre du förbereder dig gör att fastan kommer att gå lättare.

Tarmen måste hållas igång för du måste få ut skräp. Ta glaubersalt 1-2 tsk i vatten (eller det som står på burken), för att rensa tarmen. Gör detta varje dag under fastan.
Det går även bra att använda tillskott med utrensande örter till exempel Santulana från Helhetshälsa, Ultra Detox från Holistic eller någon av Cleanse produkterna från RenewLife.
Eller ta laxplus, urilan och ingefära, hepator och sybas från HerbaPlus. På det sättet får både tarm, lever, njurar och blodet en extra hjälp för att renas. Om du är intresserade av detta sista nämna grundreningspaketet Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torrborsta huden från fötterna och uppåt mot hjärtat. Detta är för att hjälpa cirkulationen och lymfrening. Obs ej cirklande rörelser utan raka rörelser.

Fastedelen, 1 - 5 dagar (eller längre):

Det finns färdiga fastepaket att köpa typ Ledins fastepaket – finns på de flesta hälsokostaffärer.
Men du kan också göra dina egna juicer.

Direkt på morgonen

En bra början på dag är att ta dricka ett glas varmt vatten med lite citron i eller vetegräs, korngräs eller liknande för att göra dig mer basisk.
2 tsk Glaubersalt blandas i ett glas med ljummet vatten.

UltraClear Plus ett näringspulver från AlphaPlus är bra vid detox.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24 3

Frukost:

Drick 1 glas äppeljuice eller annan juice. Du kan göra dina egna juicer i en juicer. Använd vilka frukter du vill och du kan blanda dem, som t ex äpple, mango, ananas, hallon, blåbär. Blanda alltid hälften med varmt vatten i juicen, skall drickas ljummet.

Under förmiddagen drick mer vatten och 1-2 koppar med te av t ex. Pau Darco, åkerfräkente, nässelte, altearot eller gullriste, för njurarna. Eller annat örtte som du känner för. Eller testa våra goda yogi-teer, som vi har i webshopen.
Fyll en termos som du dricker under dagen.

Ju mer du dricker desto mindre hungrig kommer du att känna dig och gör att du håller dig varm invändigt, för det är lätt att frysa under fastetiden.

Lunch:

En halv buljongtärning (som inte innehåller för mycket salt och är fri från MSG, socker – ex. Plantaforce) i ett stort glas eller kopp med varmt vatten. Du kan med fördel dricka det med sked, för då dricker man det mer långsamt.
Till det dricker du även 1-2 glas av någon grönskaksjuice. Det finns, som tidigare nämnts, färdiga att köpa men det är bäst om du gör dem själv för då blir de färska. Rödbeta, morot, gröna blad, alla sorter av kål.
Du kan ta de grönsaker som du känner för. Kör dem i juicern. Bland det med hälften vatten så det inte blir alltför koncentrerat. Använd varmt vatten så det blir lite ljummet så känns det som soppa.

Om det tar emot att dricka grönsaksjuice på det här viset så se till att du även juicar en bit citron och ingefära. Det hjälper till att göra smaken friskare och trevligare om du tycker det är jobbigt.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24 1

Under eftermiddagen:

Drick varmt örtte. (Se förmiddagsförslaget)

Middag:

Drick cirka 4 dl buljong
Drick även lite ljummen grönsaksjuice (det går att blanda buljong och grönsaksjuice om man känner för det).

Viktigt för att din fasta skall bli framgångsrik:

Tarmen måste tömmas ordentligt, dagligen!

Clysmatic tarmsköljningsapparater finns. Men det går bra med vanlig lavemangkanna också. Gör detta varje kväll. Det bästa är att ligga på golvet och ha kannan lite högre, försöka att få in minst 1 liter av ljummet vatten i tarmen. I början kanske du inte får in så mycket men allteftersom tarmen blir renare får du in mer vatten. Man kan ligga på sidan när man gör det, på filt vid sidan av toastolen. Som variation på vattenlavemanget kan du göra kaffelavemang på ekologiskt kaffe. Det anses kunna lösa upp tarmplacket lite mer effektivt samt att då den stimulerar gallproduktion och vissa enzymer som hjälper levern att avgifta sig.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24

Om du behöver mer hjälp drick lösande drycker som linfröavkok, fikonspad, katrinplommonspad, surkålssaft. Men de flesta behöver inte mer hjälp än glaubersalt eller LaxPlus från HerbaPlus.

När du ska bryt fastan

Se på förslagen när du började i nedtrappningsdelen. Samma gäller när du börjar trappa upp mot "vanlig" mat.

För att få bästa nytta av fastan undvik rött kött under minst 1 månad, välj vitt kött, fågel och fisk.

Ifall du fryser under fastan

Under en fasta brukar man frysa lite, så basta och ta sköna bad i badkar. Häll i eteriska oljor för avslappning, rening och cirkulation.

Du kommer att känna dig helt annorlunda efter denna vecka eller dessa veckor. Med mer energi, gladare och renare både i sinne och i kropp.

Lycka till!

Christina Sjöqvist

Närings- och fytoterpeut 

Ps. Berätta gärna i kommentarerna här nedan vad du har märkt för positiva effekter av att fasta.

Läs 5121 gånger Senast ändrad tisdag, 28 april 2020 15:29
Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB